Laatste opstandeling van joods getto in Warschau overleden

Simcha Rotem, één van de laatste overlevenden die betrokken was bij de opstand in het joodse getto van Warschau in de tweede wereldoorlog, is overleden. Hij stierf in Jeruzalem op 94-jarige leeftijd.

Simcha Rotem, die zich in de oorlog "Kazik" liet noemen, was één van de leden van het verzet in het joodse getto van Warschau in april 1943. Daar leefden op dat moment zo'n 40.000 joden die door de nazi's dreigden naar een vernietigingskamp te worden gestuurd. Bij de opstand kwamen duizenden joden om het leven. Rotem slaagde erin tientallen te helpen vluchten en kon ook zelf uit het getto ontsnappen. Hij sloot zich nadien aan bij het Poolse verzet. Na de oorlog leefde hij Israël.

Rotem hield in het verleden een pleidooi voor meer menselijkheid. "We zijn dieren op twee poten, maar daartussen zijn er ook mensen die die benaming verdienen".

Meest gelezen