AFP or licensors

Marokkanen komen op straat en zeggen "sorry" na brutale moord op twee Scandinavische vriendinnen

Op verschillende plaatsen in Marokko zijn honderden mensen op straat gekomen om hun steun te betuigen aan de nabestaanden van de twee Scandinavische toeristen die eerder deze week in het Atlasgebergte vermoord werden. Demonstranten trokken van de Noorse ambassade naar de Deense in hoofdstad Rabat en droegen spandoeken met "sorry" op.

Maandag werden twee vriendinnen, een Noorse studente van 28 en een Deense studente van 24, dood teruggevonden in het Atlasgebergte. Ze werden hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van een terreuraanslag. De twee vertoonden "sporen van geweld door messen" aan hun hals.

De Marokkaanse veiligheidsautoriteiten pakten intussen al 13 mensen op in de zaak. Volgens het parket onder hen ook vier mannen die banden hebben met IS. In een video stelden ze hun daden voor als "wraak voor gebeurtenissen in Syrië".

AFP or licensors

De slachtpartij choqueert niet alleen Scandinavië, maar ook Marokko. Demonstranten trokken er zowel naar de Noorse als Deense ambassade om een minuut stilte te houden. Ook werden bloemen neergelegd in Marrakech en ten zuiden van het dorpje Imlil, waar de vrouwen hun tent hadden opgeslagen en vermoord werden teruggevonden.

Voor Marokko komen de moorden zeer ongelegen, want het land trekt veel westerse zakenlui en toeristen aan. Die zijn van levensbelang voor de economie. Het toerisme vormt er de belangrijkste bron van inkomsten na de landbouw. In grote steden en toeristische trekpleisters worden daarom juist scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen. De Deense en Noorse autoriteiten hebben hun burgers aangeraden om voorlopig niet zonder een lokale gids de Marokkaanse bergen in te gaan. Het Atlasgebergte is populair onder wandelaars.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen