Videospeler inladen...

Antwerpen maakt schepenen bekend: SP.A moet wel nog derde schepen aanduiden

In Antwerpen zijn de namen van de schepenen in het nieuwe stadsbestuur bekendgemaakt. N-VA krijgt naast burgemeester Bart De Wever 5 schepenen, Open VLD heeft er 1. De SP.A had recht op 3 schepenposten maar duidt voorlopig slechts twee schepenen aan: Tom Meeuws en Jinnih Beels. Wie de derde schepen van de SP.A wordt, is nog onduidelijk.

Na een maand onderhandelen was er vrijdag eindelijk witte rook in Antwerpen: N-VA, Open VLD en SP.A stelden er hun bestuursakkoord voor, onder de titel 'De grote verbinding'. Het was wel nog onduidelijk wie welke schepenposten zou krijgen. Dat is nu dus bekendgemaakt.

N-VA krijgt naast burgemeester Bart De Wever 5 schepenen, onder wie oudgedienden Koen Kennis en Ludo Van Campenhout, maar ook nieuwkomer Annick de Ridder die de zware portefeuille haven onder zich krijgt. Voor Open VLD wordt Claude Marinower schepen. 

SP.A vult voorlopig maar twee van de drie schepenposten in, omdat het moeilijk een derde schepen vindt. "Blijkbaar staat door de interne kritiek op het bestuursakkkoord geen enkele socialist te springen om die verantwoordelijkheid te dragen", analyseert politiek journalist Marc Van de Looverbosch.

Drie gemeenteraadsleden - Güler Turan (van wie de partij hoopte dat ze een schepenpost zou opnemen), Karim Bachar en Hicham El Mzairh - stemden gisteren tegen. Tom Meeuws, die schepen wordt van Sociale Zaken, neemt de bevoegdheden van die derde schepenpost voorlopig op zich. 

(lees verder onder de foto)

Dit is de volledige lijst:

  • burgemeester Bart De Wever (N-VA) is bevoegd voor bestuurszaken, evenementen, externe relaties en erfgoed
  • eerste schepen Koen Kennis (N-VA) is bevoegd voor financiën, mobiliteit, groen, middenstand en decentralisatie
  • tweede schepen Jinnih Beels (SP.A) is bevoegd voor onderwijs, jeugd, en integratie en inburgering
  • derde schepen Annick De Ridder (N-VA) is bevoegd voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening
  • vierde schepen Claude Marinower (Open VLD) is bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
  • vijfde schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) is bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
  • zesde schepen Tom Meeuws (SP.A) is bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, gelijke kansen, sociale economie, leefmilieu en erediensten
  • zevende schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) is bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
  • achtste schepen Fons Duchateau (N-VA), voorzitter van AG VESPA, is bevoegd voor wonen, patrimonium, toerisme, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
  • toegevoegd schepen (wordt nog aangeduid door de SP.A): hij of zij zal voorzitter zijn van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten.

Beels: "Geen onenigheid"

SP.A-kopstuk Jinnih Beels zegt dat haar partij nog even de tijd neemt om een derde schepen aan te duiden. "Het is ook een zware verantwoordelijkheid. Daar willen wij niet licht over gaan." Beels wil daar geen termijn op plakken. "Laten we zeggen dat we er zo snel mogelijk werk van maken." Dat er "onenigheid" zou zijn binnen haar fractie, spreekt ze tegen.

Beels zei begin vorige maand nog dat ze niet van plan was om schepen te worden. Maar dat draait dus toch anders uit. "Omdat ik ook mijn verantwoordelijkheid opneem", klinkt het. "U mag niet vergeten dat de campagne heel zwaar was en wij als SP.A opkwamen tegen N-VA. We hebben dat niet zo goed gedaan, want de resultaten waren slecht. Dan moet je je conclusies trekken. Ik ging ervan uit dat wij in de oppositie zouden belanden. Maar kijk: na een maand onderhandelen heb ik mijn eigenbelang opzij gezet en het belang van de stad op de eerste plaats gezet."

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen