"Shutdown" van Amerikaanse overheid bemoeilijkt zoektocht naar oorzaak tsunami in Indonesië

De tsunami in Indonesië is vermoedelijk veroorzaakt door een aardverschuiving als gevolg van een vulkaanuitbarsting. De zoektocht naar de exacte oorzaak wordt bemoeilijkt door het feit dat heel wat Amerikaanse overheidsdiensten gesloten zijn door een conflict tussen president Trump en het congres. Want die overheidsdiensten leveren belangrijke informatie over tsunami's. 

De U.S. Geological Survey (USGS) is een Amerikaanse overheidsdienst die voor seismologen en geologen een belangrijke informatiebron is.  "De USGS signaleert wanneer er een aardbeving is geweest met een kracht groter dan 4, waar dan ook ter wereld", weet vulkanoloog Sam Poppe van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). "Het instituut verspreidt ook verslagen van tsunami's."  

Precieze oorzaak nog onbekend

"Omdat het instituut momenteel gesloten is door een shutdown van de Amerikaanse overheid, hebben we over de tsunami in Indonesië geen informatie ontvangen. Zo kunnen we op dit moment ook niet uitsluiten dat er toch een aardbeving is geweest. Al lijkt dat onwaarschijnlijk", zegt Poppe. 

Poppe vermoedt net als collega's dat de tsunami is ontstaan doordat er bij de vulkaanuitbarsting grote hoeveelheden puin en stenen van de helling in zee zijn geschoven. Die zouden een grote golf - tsunami - hebben veroorzaakt. Geologen zijn momenteel ter plaatse de precieze oorzaak aan het onderzoeken. 

Bekijk in onderstaande animatie hoe een vulkaanuitbarsting tot een tsunami kan leiden

Videospeler inladen...

Meest gelezen