Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje neemt 300 migranten op die Italië en Malta hebben geweigerd

Na de redding van meer dan 300 migranten door een privéorganisatie op de Middellandse Zee heeft Spanje zich bereidverklaard om de mensen op te nemen. Eerder hadden Italië en Malta geweigerd de door de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms geredde mensen van boord te laten gaan. Volgens regeringskringen in Madrid zouden de redders de vluchtelingen naar de havenstad Algeciras in het uiterste zuiden van Spanje brengen.

De Spaanse ngo redde de iets meer dan 300 migranten op de Middellandse Zee. Daarbij was ook een nog maar enkele dagen oude baby, die met zijn moeder intussen met een helikopter naar Malta is overgevlogen. Het land wou de andere migranten niet opvangen. Dat zei althans de Italiaanse extreemrechtse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die op Twitter stelde dat ook de Italiaanse havens gesloten blijven.

De geredde migranten zaten op drie boten, niet zo ver van de Libische kust. "Zo is Kerstmis op de Middellandse Zee", tweette Proactiva Open Arms. Intussen is de Duitse ngo Sea-Eye met het schip "Professor Albrecht Penck" ook onderweg naar het gebied voor de kust van Libië, om er reddingsmissies uit te voeren.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen dit jaar meer dan 113.000 migranten via de gevaarlijke route over de Middellandse Zee naar Europa: 56.480 bereikten Spanje, 31.310 kwamen naar Griekenland en 23.126 streken in Italië neer. Veel migranten overleefden de trip niet: 2.242 mensen verdronken of zijn vermist.

Meest gelezen