Videospeler inladen...

Slechtste jaar voor Bel-20 sinds 2011

De Bel-20, de index van belangrijkste aandelen van de Brusselse beurs, verliest dit jaar ruim 18 procent. De sterindex beleeft zo zijn slechtste jaar sinds 2011, het jaar van de eurocrisis.

Vooral in de maand december zijn de beurzen zwaar teruggevallen. Zowel de Bel-20 als de Dow Jones, verliezen in één maand tijd meer dan 10 procent. Maar eigenlijk zijn de beurzen al het hele jaar lang in de ban van een aantal grote onzekerheden. De vrees voor een echte handelsoorlog tussen Amerika en China, de Brexit die moeilijk verloopt en de centrale banken die alsmaar meer de steunwieltjes voor de economie weghalen. In Amerika gebeurt dat doordat de Fed de rente verhoogt, waardoor obligaties opnieuw aantrekkelijk worden tegenover aandelen. In Europa zal de Europese Centrale Bank vanaf januari geen extra geld meer in de economie pompen. En dat alles gaat gepaard met de vrees voor een wereldwijde groeivertraging van de economie.

De Amerikaanse Dow Jones verliest op jaarbasis amper 6 procent.  Maar na de piek begin van oktober is ook die index maar net aan een berenmarkt ontsnapt. In een berenmarkt staat een beurs minstens 20 procent onder haar recentste piek. De Dow Jones kon de schade beperken tot een verlies van 18 procent. Dat de Amerikaanse beurzen in het rood eindigen is sowieso opvallend omdat de bedrijfswinsten daar nog heel sterk gegroeid zijn en de economie nog altijd in topvorm verkeert.

De grote volatiliteit van de voorbije weken doet vermoeden dat de rust niet snel zal weerkeren. Op kerstavond verliest de Dow Jones bijna 3 procent om op tweede kerstdag bijna 5 procent vooruit te gaan. Dergelijke nervositeit wijst er op dat niemand goed weet welke kant het opgaat. En dus ook dat de bodem misschien nog niet in zicht is.

Zwakke Bel-20

De Bel-20 heeft een slechter jaar achter de rug dan veel andere Europese beurzen. De Duitse DAX-index verliest ook 18 procent,  de CAC40 uit Parijs en de Amsterdamse AEX-index kunnen de schade beperken tot -11 procent en -10 procent.

Amper aan handvol aandelen in de Bel-20 rondt het jaar met winst af: biotechbedrijf Argenx, winkelketen Colruyt, geneesmiddelenproducent UCB en de holding Sofina. Maar de echte topper van de Brusselse beurs bevindt zich op de brede markt: farmabedrijf Mithra. Na een verdrievoudiging van het aandeel na sterke testresultaten, kon ook dit aandeel niet aan een verkoopgolf ontsnappen.  Maar Mithra sluit het jaar nog altijd ruim 90 procent hoger af.

De zwaarste verliezer binnen de Bel-20  is Bpost, dat nu 70 procent minder waard is dan begin dit jaar.  Het is ondertussen bekend dat Bpost er maar niet in slaagt om de dalende brievenpost genoeg te compenseren met de groei van de pakjes. En de overname van het Amerikaanse Radial helpt daar ook niet bij.

De rode lantaarn van de Brusselse beurs is Nyrstar, de zinkverwerker met een belangrijke vestiging in Balen en Overpelt. Dat aandeel verloor meer dan 90 procent van zijn waarde, vooral omdat beleggers er vanuit gaan dat de schuldenlast te groot geworden is voor het bedrijf.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen