Video player inladen...

Bijna 200 varkens sterven bij brand in grote stal in Veurne

In Houtem, deelgemeente van het West-Vlaamse Veurne, brak deze middag een verwoestende brand uit in een varkensstal. Bijna 200 varkens die in de grote stal zaten, kwamen daarbij om het leven. Het vuur is intussen onder controle. Bewoners in de buurt wordt gevraagd om eventueel ramen en deuren gesloten te houden voor de rook.

In het rustige Houtem werden enkele landbouwers deze middag opgeschrikt door een aantal ontploffingen. Toen ze gingen kijken, sloegen de vlammen al door het dak van een grote varkensstal in de Jagersstraat. Daarna volgden nog enkele ontploffingen.

Zo'n 200 varkens zaten samen in de stal. Bijna alle dieren kwamen om het leven. De aanpalende stallen bleven door de tussenkomst van de brandweer wel grotendeels gespaard.

Door de brand was lange tijd een gitzwarte rookpluim tot kilometers in de omgeving te zien. Vijf korpsen kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden: naast Veurne zijn dat Koksijde, De Panne, Nieuwpoort en Diksmuide. Intussen is het vuur onder controle, maar de brandweer blust nog na. "De brand woedde zeer hevig, maar kon snel bedwongen worden", meldt woordvoerder Kristof Louagie. De brandweer controleerde ook of er eventueel asbest aanwezig was in de stal. Er werd daarbij een lichte verontreiniging vastgesteld, maar de veiligheidsdrempel is niet overschreden. 

In het dak van de stal zitten verschillende gaten door de brand. Ook de zonnepanelen op het dak lijken verwoest. Over de oorzaak van de brand is voorlopig nog niets bekend. Bewoners in de buurt wordt gevraagd om eventueel ramen en deuren gesloten te houden voor de rook, en de doorgang vrij te laten voor de hulpdiensten.

Meest gelezen