Queen roept in kerstboodschap op tot meer respect

De Britse koningin Elizabeth II roept in haar kersttoespraak op tot meer verdraagzaamheid en respect, ook tussen mensen die er totaal verschillende meningen op nahouden. Volgens de Britse media is dat een verwijzing naar het verhitte debat rond de brexit. De Britse koningin is politiek neutraal en heeft zich in het openbaar nooit over de brexit uitgesproken.

De kersttoespraak van koningin Elizabeth wordt morgen uitgezonden. Buckingham Palace heeft nu al enkele fragmenten verspreid. Daarin zegt ze dat de christelijke boodschap van het kerstfeest nooit achterhaald raakt. "Ik geloof dat de boodschap van Christus, vrede op aarde en begrip voor elkaar, meer dan ooit nodig is. Die boodschap kan door iedereen worden gehoord."

De koningin benadrukt in de geest van die christelijke boodschap het belang van respect, ook als de meningen sterk uiteenlopen. "Zelfs al koesteren we de meest fundamentele meningsverschillen, de andere met respect en als medemens behandelen, is altijd de eerste stap naar een beter begrip van elkaar."

Volgens de Britse media is de boodschap een verwijzing naar het verhitte debat over de brexit. Koningin Elizabeth is als staatshoofd politiek neutraal en neemt het woord "brexit" ook nergens letterlijk in de mond. Een woordvoerder wilde desgevraagd alleen zeggen dat "haar woorden voor zich spreken".

Het was de laatste kerstboodschap van de koningin vóór het geplande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, in maart volgend jaar. In het openbaar heeft zij zich nooit over de brexit uitgelaten.

Familiefoto

In haar kerstboodschap verwijst ze ook naar het goede resultaat van Engeland op het WK Voetbal en de huwelijken van haar kleinkinderen Harry en Eugenie. En ze beklemtoont het belang van het geloof in haar leven. "Doorheen de vele veranderingen die ik in al die jaren heb gezien, zijn geloof, familie en vriendschap niet alleen een constante voor mij geweest, maar ook een bron van persoonlijke troost en geruststelling."

De kerstboodschap van koningin Elizabeth II is opgenomen op 12 december in de zogenoemde White Drawing Room in Buckingham Palace, in Londen. Op het bureau waar ze aan zit, staat een mooi ingelijste zwart-wit foto van haarzelf, prins Philip en kroonprins Charles toen die 6 maanden oud was. De foto is gemaakt in 1948.

Die foto in de achtergrond is een jaarlijks weerkerende traditie bij de kerstboodschap van de Britse koningin. Elk jaar is het een andere foto, hij verwijst telkens naar iets wat voor de Queen het voorbije jaar van belang was in de persoonlijke sfeer. Een foto van prins Charles is dan op zijn plaats: hij is dit jaar 70 geworden.  

De Britse koningin viert Kerst traditioneel op haar landgoed Sandringham.

Meest gelezen