Videospeler inladen...

Correspondent Michel Maas: "Sinds 2012 heeft Indonesië geen waar­schuwings­sys­teem meer voor tsunami's"

Het waarschuwingssysteem voor tsunami's dat Indonesië na de grote tsunami van 2004 heeft gekregen, werkt al jaren niet meer. Dat zegt correspondent Michel Maas. "De boeien in zee zijn verwaarloosd, gestolen of gesloopt."

Waarom wisten de bewoners van de kusten van Sumatra en Java zaterdagavond niet dat een tsunami naar hen onderweg was? Die vraag duikt weer op na de nieuwe verwoestende vloedgolf die over de eilanden van Indonesië is getrokken.

Ook na de tsunami die eind september over Sulawesi spoelde, vroegen velen zich af waarom de lokale bevolking niet tijdig was verwittigd. Heeft het land sinds de grote tsunami van 26 december 2004 dan geen performant waarschuwingssysteem in zee?

Volgens correspondent Michel Maas is het antwoord eenvoudig: het waarschuwingssysteem werkt al jaren niet meer. "Ze hadden een heel goed systeem na de tsunami van 2004", zegt hij in "Het Journaal". "Het was een systeem dat het buitenland hen had gegeven, met hoogtechnologische boeien in zee met meetapparatuur die heel verfijnd was en die elke beweging van de zeespiegel kon detecteren."

"Dat systeem werk al lang niet meer. De boeien zijn verwaarloosd, gestolen of gesloopt. Niemand weet waar ze zijn gebleven. In 2012 is de laatste boei verdwenen en sindsdien heeft Indonesië geen enkel normaal waarschuwingssysteem meer."

"De mensen blijven weg van de zee en het strand waar het allemaal is gebeurd", zegt Maas nog. "Ze houden de vulkaan nauwlettend in de gaten want iedereen is bang dat elke volgende uitbarsting tot een nieuwe tsunami kan leiden. Omdat ze dat niet kunnen meten en niet weten wat onder het water gebeurt, blijft het onvoorspelbaar."

"Hierdoor is iedereen voorzichtig. Meer dan 2.000 mensen schuilen in het paleis van de gouverneur omdat ze niet naar huis terug durven."

Bekijk het gesprek met Michel Maas in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen