Dit zijn de 10 video's die u het afgelopen jaar het vaakst hebt bekeken

Verhalen vertellen in beelden, dat is ook de kracht van VRT NWS. Beelden zeggen dan ook soms meer dan woorden, en dat was in 2018 niet anders. Deze 10 video's trokken het afgelopen jaar het meest uw aandacht. 

"Pano" opende het seizoen met een reportage over de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden. De uitzending deed heel wat stof opwaaien, en bleef wekenlang de actualiteit beheersen. Bekijk hier nog eens de volledige "Pano"-reportage.

Video player inladen...

Meer dan 40 doden en een 15-tal gewonden: dat is de zware balans van de instorting van de brug op de autosnelweg A10 in Genua op 14 augustus. De hallucinante beelden gingen de wereld rond. Bekijk hier een van de eerste beelden die na de instorting de wereld werden ingestuurd: 

Video player inladen...

"Zijn jullie niet beschaamd?" Tv-maker Tom Lenaerts maakte zich op 4 december bijzonder kwaad op politici Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in het één-programma "Van Gils & gasten". De discussie rond het migratiepact - of het "circus", zoals hij het noemde - kon Lenaerts alles behalve smaken. "Los het gewoon op." 

Video player inladen...

Het VN-migratiepact: het document beheerste wekenlang de Belgische actualiteit. De impact op de politiek is dan ook moeilijk te overschatten: de onenigheid over dat pact leidde tot het ontslag van de regering. Maar wat staat er precies in het migratiepact? VRT NWS legde het helder voor u uit, in amper 130 seconden. 

Video player inladen...

Voldoende eten is belangrijk, ook voor mensen met dementie of motorische problemen. Maar voor hen is het vaak lastig om met bestek te eten. Daarom heeft het Zorgbedrijf Antwerpen fingerfood ontwikkeld: eten dat je met de handen mag opnemen.  VRT NWS ging in januari kijken hoe dit in de praktijk wordt gerealiseerd. 

Video player inladen...

Vijf jaar na de ramp in Bangladesh, waarbij in 2013 meer dan 1.000 doden en 2.000 gewonden vielen toen een textielfabriek instortte, blijft de druk op de arbeidsters die er de kleren maken, erg groot. Of kleren "schoon" zijn of niet, dat is soms moeilijk te achterhalen. In april toonde VRT NWS u in deze video hoe u op een andere manier gaan winkelen: u berekent de "cost per wear". Wat kost een kledingstuk als u berekent hoeveel het kost elke keer u het draagt? 

Video player inladen...

Eind augustus, begin september, leek na 7 jaar, de eindstrijd in Syrië te zijn ingezet. Alles leek zich te zullen afspelen in de stad Idlib, toen  het regeringsleger van president Assad klaarstond om de stad binnen te vallen met steun van de Rusland, Iran en Libanese strijders van Hezbollah. Het offensief werd uiteindelijk uitgesteld na overleg tussen de Turkse president Erdogan, de Russische president Poetin en de Iraanse president Rouhani. Maar waarom was die slag om Idlib van wereldbelang? Conflictjournalist Rudi Vranckx zet eind augustus een en ander op een rij in deze video: 

Microplastics komen steeds meer voor in ons milieu, en hebben een steeds grotere impact op dieren. "Er is geen plek op deze planeet waar geen microplastics zijn", zeid Camilla Catarci Carteny, ecotoxicoloog van de UAntwerpen in mei van dit jaar. Intussen krijgt ook de mens meer microplastics binnen, en niet enkel meer via het eten van vis. De hoeveelheid is momenteel nog te klein om een risico in te houden, denken wetenschappers, maar: "Tegen 2050 zal er wellicht meer plastic dan vis in de oceanen zitten": 

Video player inladen...

Dooprituelen met fatale afloop, een uit de hand gelopen galabal: studentenverenigingen kwamen de afgelopen weken meermaals op een negatieve manier in het nieuws. Bij studentenverenigingen denken we sowieso al snel aan cantussen en veel drank, maar dat is niet altijd zo. Bij studentenvereniging Moeder Theepot in Gent houden ze het bij theekransjes: Radio 2 ging in het begin van het academiejaar bij hen langs: 

Video player inladen...

We leven in een constant veranderende wereld. Ook wat onze voeding betreft. We evolueren naar meer voeding op maat, precies op maat zelfs, tot DNA-gerelateerd. In april brachten we een vijfdelige reeks over "Het bord van morgen", waarbij we in de eerste aflevering gepersonaliseerde voeding onder de loep namen: "Dit concept kan een belangrijke verschuiving in de maatschappij veroorzaken." 

Video player inladen...

Meest gelezen