Videospeler inladen...

Italiaanse vulkaan Etna barst uit, luchthaven in Catania tijdje gesloten

De Etna, de grootste vulkaan van Europa op het Italiaanse eiland Sicilië, is weer aan het uitbarsten. Op beelden zijn grote aswolken te zien. Door de uitbarsting werd de luchthaven Catania-Fontanarossa op de Oostkust van Sicilië een tijdje gesloten. Nu kan slechts een beperkt aantal vliegtuigen opstijgen en landen, zo melden Italiaanse media. Voorlopig is er geen sprake van slachtoffers. 

"De eruptie vond plaats op de flank van de vulkaan", legt vulkanoloog Boris Behncke van het Italiaanse geofysisch en vulkanologisch instituut (INGV) uit. "Het is de eerste laterale uitbarsting in tien jaar tijd, maar ze lijkt ongevaarlijk." Drie van de vijf kraters van de Etna zijn as aan het spuwen.

De uitbarsting komt niet uit het niets. Volgens het INGV werden vanmorgen al meer dan 130 seismische schokken waargenomen, waaronder eentje van 4.0 op de schaal van Richter. Die schokken gingen gepaard met een verhoging van de vulkanische activiteit, wat rond 12 uur leidde tot een enorme aswolk. Waarschijnlijk zat er ook lava tussen de aswolk maar door de beperkte zichtbaarheid was dat niet te zien. In de namiddag daalde de activiteit van de vulkaan.

Lees verder onder de foto. 

De uitbarsting van de Etna vanuit de lucht gefotografeerd.

Luchthaven Catania tijdje gesloten

Door de uitbarsting is een enorme rookpluim ontstaan. Daardoor werd de luchthaven van Catania-Fontanarossa een tijdje gesloten. Intussen kunnen slechts vier vliegtuigen per uur opstijgen en landen, zo melden Italiaanse media. 

Ontzettend veel Italianen keren met kerst terug naar hun families.

Correspondent Andrea Vreede

De uitbarsting komt natuurlijk erg ongelegen, net op kerstavond.  "Ontzettend veel Italianen keren met kerst terug naar hun families. Alle landingsbanen moeten snel worden schoongemaakt. Dat moet allemaal nu, dat moet allemaal vanavond", legt correspondent Andrea Vreede in Italië uit. "De vulkaan geeft een flink spektakel, zo vlak voor kerst."

De vulkaan, zo'n 3300 meter hoog, barst meermaals per jaar uit. De laatste grote uitbarsting dateert van 1992. 

Bekijk hier livebeelden vanop de zuidoostelijke flank van de Etna. 

bekijk hier beelden van de uitbarsting

Videospeler inladen...

Meest gelezen