Videospeler inladen...

Griepvaccins zijn op: "We hebben goed gevaccineerd dit jaar, zo'n 2,7 miljoen vaccins verkocht"

De griepvaccins zijn zo goed als helemaal op. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt aan onze redactie bevestigd. "We hebben goed gevaccineerd dit jaar, méér dan vorig jaar. De producenten hebben zo'n 2,6 à 2,7 miljoen vaccins verkocht", zegt viroloog Marc Van Ranst.

2,6 à 2,7 miljoen griepvaccins hebben de producenten dit jaar verkocht. "Dat zijn er 100.000 méér dan vorig jaar. Dat kan verklaard worden doordat onze huisartsen en apothekers heel hard hun best gedaan hebben om aan de mensen die het nodig hebben, een vaccin aan te bieden. Onze bevolking veroudert ook, dus elk jaar worden er meer mensen ouder en behoren ze tot die risicogroep", zegt viroloog Marc Van Ranst.

En nu zijn de vaccins dus zo goed als helemaal op. "Momenteel zullen er in ons land in enkele ziekenhuisapotheken wel nog wat vaccins zijn, maar de groothandels zijn uitverkocht en ook de producenten hebben geen vaccins meer." Van Ranst legt uit dat producenten zich baseren op de verkoopcijfers van vorig jaar om een schatting te maken. "Maar ze zullen liever een beetje te weinig, dan een beetje te veel maken."

Toch is er volgens Van Ranst niet echt sprake van een tekort. "De medische risicogroepen proberen we aan te raden om zich te vaccineren in de maanden met een “o”, oktober en november. Half november is het ideale moment. Het is eind december, dus heel normaal dat de vaccins helemaal op zijn."

Het is eind december, dus heel normaal dat de vaccins helemaal op zijn

"Het enige wat de mensen nu nog kunnen doen, is zich voornemen om zich volgend jaar vroeger te laten vaccineren. De vaccins kunnen niet extra geproduceerd worden, dat duurt minimum zes maanden."

Wat met de griep? "Epidemie begint op gang te komen"

En wat met de griep zelf? "Op dit moment zijn er in Europa nog niet veel griepgevallen. De epidemie begint stilaan op gang te komen, maar het zal nog wel even duren vooraleer we echt van een epidemie kunnen spreken."

Bekijk de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen