AFP or licensors

Het "kind" Trump ruimt de rotzooi van de "volwassenen" op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten om de troepen uit Syrië terug te trekken, alsook de helft van de soldaten uit Afghanistan. Zijn minister van Defensie, Jim Mattis, werd daarbij niet geraadpleegd. Mattis was het oneens met het besluit en besloot zijn ontslag aan te bieden. Amerikakenner David Neyskens van de klassiek-liberale denktank Libera! vindt dat Trump nu moet doorgaan. Hij moet het principe van non-interventie, dat nauw aansluit bij zijn geliefde term ‘America First’ eindelijk omzetten in beleid. Iedereen kan er maar wel bij varen. De president ook, zowel Nixon als Eisenhower, namen de populaire beslissing om troepen terug te trekken.

Het is de afgelopen dagen druk in Washington, zoals steeds op het eind van het jaar. Vorig jaar werd nu de grote belastingverlaging goedgekeurd. Dit jaar is er voor politieke junkies weer allemaal lekkers.

Ondergesneeuwd, want een groot succes voor Trump, is de hervorming van straffen voor criminelen. Van Jones, links activist en politiek commentator, zei dat het dankzij de president was dat deze hervorming eindelijk tot stand komt. Jones, die Trump op CNN vaak zwaar op de korrel neemt, was aanwezig tijdens de ondertekening en kreeg een pen uit de handen van de president. Vele niet-gewelddadige veroordeelden, disproportioneel veel Afro-Amerikanen, zullen hierdoor vrij komen en een nieuwe kans krijgen in de samenleving.

Verder is er nog de ‘shutdown’, de sluiting van een gedeelte van de overheid. Maar het dominante nieuws van verleden week,  was toch wel de terugtrekking van de troepen en het daarbij horende ontslag van minister van defensie Mattis.

Soldaten terug naar huis, ‘Partij voor Oorlog’ ontevreden

Voor de mensen die leiden aan het Trump Derangement Syndroom (TDS) zijn het weer moeilijke dagen. Ook in de pers kwamen hysterische TDS-lijders weer volop aan bod naar aanleiding van de aangekondigde terugtrekking van 2000 Amerikaanse troepen die gelegerd zijn in Syrië. Ook 7000 soldaten uit Afghanistan (zowat de helft van de aanwezige soldaten) komen terug naar huis.

Als we de media moeten geloven, een enorm dwaas besluit. De ‘experten’: politieke commentatoren, liberale internationalisten, neoconservatieve Republikeinen en andere genieën die werken in de denktanks van Washington DC, verenigen zich in hun veroordeling van de president. Deze mensen zijn ook bekend onder de term: de ‘Partij voor Oorlog’.

Donald Trump, die in de ogen van deze ‘experten’ een absolute idioot is die totaal ongeschikt is voor het presidentschap, heeft van de wereld weer een onveiligere plaats gemaakt. Trump deed dat al eerder met Noord-Korea. In de ogen van deze mensen kan de wereld enkel maar veiliger zijn als de wereld kennismaakt met het beste Westers exportproduct: democratie. De ‘Founding Fathers’ van de Verenigde Staten wilden deze export stimuleren door deze Verenigde Staten als voorbeeld te laten dienen. Volgens de hedendaagse ‘experten’ gaat dat allemaal te traag en moet het Amerikaans leger deze onmogelijke taak op zich nemen.

Wie gelooft deze ‘experten’ nog?

Mijn vraag is eerlijk en oprecht. Wie gelooft deze mensen nog? De Verenigde Staten zijn vandaag al meer dan 17 jaar verstrikt (én in feite al veel langer), in het wespennest van het Midden-Oosten. Kan er iemand met de hand op het hart zeggen dat het Midden-Oosten daarvan beter is geworden?

Afghanistan, de Amerikanen zitten er al 17 jaar en nog moeten John, Troy, Hector, Stacy, Erica en Keisha,… naar het andere eind van de wereld vliegen om het land te gaan verdedigen. Ten tijde van de Irak-oorlog, zei Links nog: ‘Yankee, go home!’. Omdat Trump de troepen wil terugtrekken, zet Links zich nu op één lijn met de neo-conservatieven en moeten de Amerikaanse troepen overal ter wereld blijven. Een zuiver voorbeeld van het Trump Derangement Syndroom.

Omdat Trump de troepen wil terugtrekken, zet Links zich nu op één lijn met de neo-conservatieven en moeten de Amerikaanse troepen overal ter wereld blijven

Inzake Syrië heeft Trump altijd gezegd dat de missie duidelijk is: IS verslaan en terugkeren. Nu IS zo goed als verslagen is, is het de logica zelve dat de Amerikanen terugkeren. Critici zeggen: ‘Zie je wel dat Trump een Russische agent is, hij geeft Syrië over aan Poetin!’ En wat dan nog? Who cares?! Voor liberale internationalisten en neo-conservatieven zullen er nooit te weinig redenen zijn om jonge Amerikanen als helden te laten sterven voor het vaderland. Dat die locatie van overlijden 10 000 kilometer van hun woonplaats ligt, is slechts een detail.

Daarnaast is de menselijke tol onder de ontvangende bevolking, die de Amerikanen niet zien komen als bevrijder, maar als bezetter, torenhoog. Dan zwijgen we nog over de astronomische kostprijs van al die oorlogen waarvan de schattingen uiteenlopen van 6000 tot 8000 miljard dollar.

Dit moet eindigen.

Trump moet zich focussen op non-interventie

Met Mattis vertrekt één van de laatste ‘volwassenen’ uit het Witte Huis. Met die term bedoelt men mensen die op goedkeuring van het establishment kunnen rekenen. Want dat was wel opvallend, de tranen over het vertrek van Mattis gecombineerd met het gejammer over het feit dat andere generaals (Kelly, McMaster) ook vertrekken of vertrokken zijn. De krokodillentranen van de Democraten zijn echter nogal ongeloofwaardig. Democratisch Senator Gillibrand verzette zich twee jaar geleden tegen Mattis zijn benoeming en zei toen ‘de burgerlijke controle over het leger is een essentieel punt van onze democratie.’

Trump heeft getoond dat hij, desnoods tegen de generaals in, beslissingen neemt over defensie. Hij, de president, buigend op een verkiezingsoverwinning, heeft daar ook alle recht toe. De legerleiding in het Pentagon mag advies geven, maar het is de verkozen president die finaal de marsrichting van het buitenlands beleid en het leger bepaalt.

Het is aan Trump om eindelijk de rotzooi op te ruimen die de berekenbare ‘volwassenen’ hebben achtergelaten

Trump moet nu echter doorgaan. Hij moet het principe van non-interventie, dat nauw aansluit bij zijn geliefde term ‘America First’ eindelijk omzetten in beleid. Hij kan beginnen met de volledige terugtrekking uit Afghanistan, waar de VS nu onderhandelt met de Taliban. Maar hij kan vooral het debat starten over het einde van de Amerikaanse oorlogen in het Midden-Oosten. Iedereen kan er maar wel bij varen. De president ook, zowel Nixon als Eisenhower maakten de populaire beslissing om troepen terug te trekken.

De president mag dan wel afgeschilderd worden als een onberekenbaar groot kind, het is aan hem om eindelijk de rotzooi op te ruimen die de berekenbare ‘volwassenen’ hebben achtergelaten.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen