Copyright: eduardo_castaldo

Het kerstcadeautje van Canvas: vanavond start de prestigereeks "My brilliant friend"

De televisiereeks "My brilliant friend" is vanaf vanavond te zien op Canvas. In Italië keken al bijna 30 miljoen mensen naar de HBO-serie. "My brilliant friend" is gebaseerd op het bejubelde debuut van de Italiaanse auteur Elena Ferrante en de makers spaarden kosten noch moeite.

Toen de Amerikaanse zender HBO bekendmaakte dat het de debuutroman van de Italiaanse auteur Elena Ferrante zou verfilmen, werd dat nieuws meteen wereldwijd opgepikt. Zeker in Italië, waar de "Napolitaanse romans" van Ferrante al jaren furore maken. Het is meteen de eerste niet-Engelstalige productie van HBO, waarvoor het samenwerkte met de Italiaanse openbare omroep RAI

"My brilliant friend" toont de evolutie van de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse vrouwen, Elena en Lila, vanaf hun kindertijd in het Napels van de jaren 50.  

Dat Napels van weleer werd minutieus heropgebouwd met behulp van 20.000 vierkante meter decors: 14 gebouwenblokken verrezen op de set, naast een kerk, een tunnel en verschillende interieurs. Dat zijn niet de enige opmerkelijke cijfers: er zijn zo'n 5.000 figuranten te zien in de serie, naast 150 acteurs die we zien opgroeien over de verschillende afleveringen heen. 

Zo worden Elena en Lila vanavond (en morgen) nog gespeeld door deze twee jonge acteurs:

Elena wie?

Elena Ferrante is een schuilnaam. Wie de auteur van de "Napolitaanse romans" nu precies is, bleef jarenlang een goed bewaard geheim. Bleef, want na verschillende tekstanalyses kwamen wetenschappers vorig jaar met enkele mogelijke kanshebbers op de proppen. Al zijn er in het verleden nog andere claims geweest. En de persoon - man of vrouw - achter Elena Ferrante heeft zelf nog nooit gereageerd op de bewijslast, dus het mysterie blijft overeind

In elk geval intrigeren de boeken miljoenen lezers, sinds de publicatie van het eerste deel in 2011. En een onbekende auteur maakt het alleen maar aantrekkelijker. Ferrante claimt dat die anonimiteit noodzakelijk is om in alle rust te kunnen schrijven. De makers van de serie communiceerden daarom noodgedwongen per mail met de auteur. De regisseur Saverio Costanzo mailde tijdens het creatieproces zowat dagelijks met Ferrante, en kreeg zo waardevolle opmerkingen over de cast en het verhaal.

Dat werkte goed genoeg, want eerder deze maand werd bekendgemaakt dat er een nieuw seizoen komt van de reeks, gebaseerd op "The story of a new name", de tweede roman van Elena Ferrante. 

"My brilliant friend" is vanaf vanavond te zien op Canvas, tijdens de kerstvakantie. Op VRT NU is de hele reeks nu al digitaal beschikbaar.

Meest gelezen