AFP or licensors

Israëliërs moeten half jaar vroeger naar de stembus

Israël zal op 9 april van volgend jaar al nieuwe parlementsverkiezingen houden. De leiders van de coalitiepartijen hebben unaniem beslist om de verkiezingen te vervroegen. Dat heeft de woordvoerder van Likoed, de partij van premier Benjamin Netanyahu, aangekondigd.

De verkiezingen in Israël waren aanvankelijk gepland in november 2019. De beslissing om de stembusgang met ruim een half jaar te vervroegen, is een gevolg van de spanningen binnen de rechts-religieuze meerderheid. "Het is te moeilijk om wetten te laten stemmen. We hebben nieuwe verkiezingen nodig", zo zou Netanyahu volgens de Israëlische krant Haaretz verklaard hebben aan de leider van de meerderheidspartijen.

De beslissing om de stekker er uit te trekken, kwam er nadat duidelijk was geworden dat een nieuwe wet op de dienstplicht niet zou worden gesteund door de oppositiepartij Yesh Atid. De nieuwe wet verplicht ook ultraorthodoxe joden om naar het leger te gaan, terwijl die nu nog zijn vrijgesteld van de dienstplicht.

Ook Yisrael Beiteinu, de partij van gewezen minister van Defensie Avigdor Lieberman, had eerder al duidelijk gemaakt dat ze de wet niet langer zou steunen. Lieberman nam in november ontslag uit de regering, uit onvrede met een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Sindsdien beschikt de regering van Netanyahu nog maar over een erg krappe meerderheid in de Knesset: 61 van de 120 zetels.

Meest gelezen