Nicolas Maeterlinck

Kernreactor Tihange 3 mag vroeger worden heropgestart

Tihange 3, één van onze grotere kernreactoren, zal normaal gezien op 7 januari opnieuw in dienst worden genomen, in plaats van begin maart. Het Fanc, de nucleaire toezichthouder, zet het licht op groen voor die vervroegde heropstart.

Tihange 3 ligt al maanden stil omdat er problemen zijn met het beton in het bunkergebouw, dat het secundaire noodsysteem huisvest. De herstellingswerken nemen veel tijd in beslag maar uitbater Engie Electrabel heeft een actieplan ingediend om de reactor sneller weer in dienst te krijgen.

Het plan is om de werken in een eerste fase te beperken tot de meest dringende opdrachten.  In een latere fase, versta na de winter, zou dan de rest van het werk worden uitgevoerd. Dat plan heeft nu groen licht gekregen van het Fanc, de nucleaire toezichthouder. Die zegt dat de reactor op een veilige manier kan worden uitgebaat.

Op dit moment werken er maar twee van onze zeven kernreactoren. Op 31 december moet daar een derde reactor bij komen, namelijk Doel 4, en op 7 januari zou dus ook Tihange 3 weer worden opgestart. Die heropstart moet helpen voorkomen dat het in januari-februari, de koudste wintermaanden, tot een stroomtekort komt.

Meest gelezen