archiefbeeld

Kerst in de gevangenis: "Besparen op andere maaltijden om toch kerstmaal te kunnen voorzien"

De meeste mensen vieren kerst met familie of vrienden, maar gevangenen kunnen dat uiteraard niet. Daarom organiseren veel gevangenissen een speciale kerstmaaltijd. Volgens een onderzoek van de VUB is die bijzondere attentie net heel belangrijk voor veel gedetineerden om deze periode door te komen. "Een speciale maaltijd brengt een klein beetje verzachting", zegt onderzoekster An-Sofie Vanhouche. "Al is dat niet evident met een beperkt budget van 3,80 euro per gedetineerde per dag."

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de University of Southern Denmark hebben het belang van voeding in gevangenissen in België, Nederland en Denemarken onderzocht. "Daarbij lieten veel gedetineerden weten dat de feestmaaltijden tijdens de feestdagen toch een verzachtende rol hadden", zegt onderzoekster An-Sofie Vanhouche aan VRT NWS.

Het is los van de reden waardoor ze in de gevangenis zitten voor veel gedetineerden tijdens deze tijd van het jaar niet gemakkelijk om in de cel te zitten en niet bij hun familie of vrienden. "Uit onderzoek blijft dat tijdens deze periode van het jaar er veel zelfmoorden zijn in de gevangenissen", zegt Vanhouche. "Je mag niet onderschatten hoe moeilijk deze periode is voor wie opgesloten is."

Ze zitten met een beperkt budget van 3,80 euro per dag per gedetineerde en daarmee moeten ze drie maaltijden voorzien

Veel gevangenissen voorzien daarom een speciale kerstmaaltijd, maar hebben daar geen extra budget voor. "Ze zitten met een beperkt budget van 3,80 euro per dag per gedetineerde en daarmee moeten ze drie maaltijden voorzien", zegt Vanhouche. "Dus gaan ze op de andere dagen op de maaltijden besparen om toch iets speciaal te kunnen voorzien op feestdagen."

Volgens Vanhouche gaan veel gevangenischefs er zeer creatief mee om. "Dat gaat van kijken welke leveranciers nog bepaalde zaken aanbieden tegen goede prijzen tot echt creatieve oplossingen om toch iets lekkers in elkaar te flansen", zegt ze. "Je moet het je ook niet te luxueus voorstellen, men probeert daar toch creatief in te zijn".

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen