Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws

Antwerps SP.A-boegbeeld Yasmine Kherbache: "Niet vreemd dat derde schepenambt nog niet ingevuld is, willen tijd nemen"

De Antwerpse SP.A wil de tijd nemen om een derde schepen te zoeken. Dat zegt Yasmine Kherbache in "De Ochtend" op Radio 1. "Het is niet vreemd dat het derde schepenambt nog niet ingevuld is, we willen de tijd nemen om de juiste man of vrouw zoeken."

SP.A heeft een woelig weekend achter de rug, nadat er vrijdag witte rook gekomen was uit het Antwerpse stadhuis. N-VA, Open VLD en SP.A zouden samen besturen, maar de partijcongressen moesten wél nog hun groen licht geven. Dat kwam er uiteindelijk bij de drie partijen, maar vooral bij SP.A verliep de bijeenkomst onder hoogspanning. Opvallend: drie van de zes gemeenteraadsleden stemden tegen. 

Maar volgens Antwerps SP.A-boegbeeld Yasmine Kherbache, die het bestuursakkoord mee onderhandelde, vormt dat geen probleem. "Het is normaal dat er op zo'n open vergadering een discussie is. Ik ben trots op mijn partij dat we zo'n moeilijke discussie hebben kunnen voeren. Alle kritische vragen zijn gesteld geweest, er is gestemd en een ruime meerderheid heeft het vertrouwen gegeven." Ook de drie gemeenteraadsleden die tegen stemden, hebben het akkoord uiteindelijk ondertekend. "Uiteindelijk heeft iedereen zich eendrachtig achter de beslissing geschaard en ze gaan nu mee loyaal het bestuursakkoord ondersteunen."

Wie wordt de derde SP.A-schepen in Antwerpen?

Toch lijken nog niet alle problemen van de baan voor SP.A, want de invulling van het derde schepenambt (naast Tom Meeuws en Jinnih Beels) is nog niet rond. "De invullig loopt nog. We willen iemand met expertise en inzet in Antwerpen. De discussie loopt nog, de opstart zal gebeuren door Meeuws en dan zullen we de tijd nemen om de juiste man of vrouw voor die plaats te vinden."

Zelf zal Kherbache het ambt niet opnemen, zegt ze. "Ik heb nog veel werk op bovenlokaal niveau, en ik vind het een verkeerd signaal als ik zeg dat dat gecombineerd kan worden. Je kan niet én op lokaal én op bovenlokaal een belangrijke functie opnemen."

En ook de kritiek op het bestuursakkoord veegt ze van de baan. "Er komen bijkomende sociale woningen, waardoor er in totaal 5.000 zullen zijn. Dat is een gigantische sprong voorwaarts. Er komt een extra toeslag voor kansarme gezinnen. Dat is jaren onbespreekbaar geweest voor N-VA. Er zal bekeken worden hoe de warme maaltijden zullen georganiseerd worden." 

Kherbache verwacht niet dat de nationale spanning tussen N-VA en SP.A zich zal vertalen in Antwerpen. "Uiteraard zal er op nationaal niveau nog discussie zijn, maar het bestuursakkoord overstijgt dat. Soms zal de nationale discussie misschien het bestuursakkoord overschaduwen, maar ik denk niet dat het onmogelijk gemaakt zal worden."

Soms zal de nationale discussie misschien het bestuursakkoord overschaduwen, maar ik denk niet dat het onmogelijk gemaakt zal worden

Yasmine Kherbache - SP.A Antwerpen

Meest gelezen