Videospeler inladen...

Koning Filip verleende 13 keer gratie dit jaar, dubbel zoveel als vorig jaar

Koning Filip heeft heeft het afgelopen jaar 13 keer gratie verleend. Dat is dubbel zo veel als vorig jaar. Gratie of genade betekent dat een straf die is uitgesproken door een rechter toch wordt kwijtgescholden.

Wie van de rechter een straf opgelegd krijgt, en door specifieke omstandigheden vindt dat die straf onrechtvaardig is, kan daarvoor het Koninklijk Paleis aanschrijven. De Koning neemt dan, op basis van advies van het minister van Justitie, een beslissing.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kwamen er dit jaar zo'n 500 aanvragen binnen. 13 daarvan zijn aanvaard. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar, toen maar 6 genadeverzoeken zijn toegekend. Ook het jaar daarvoor waren het er maar 6.

Volgens de minister gaat het meestal om verkeersmisdrijven. "Bijvoorbeeld iemand die nierdialyse moet krijgen, een rijverbod krijgt, en daardoor dus niet meer naar de nierdialyse kan. In de regel beperkt de Koning de graties tot verkeersmisdrijven waarbij geen dronkenschap, geen vluchtmisdrijf, geen slachtoffers gemoeid zijn. Maar waar door omstandigheden de straf nadien zwaar uitvalt", aldus minister Geens.

Soms moet er een ventiel zijn waardoor je wat lucht kan loslaten

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Op het systeem van gratieverlening komt af en toe kritiek. In 2013 blokkeerde toenmalig minister  van Justitie Annemie Turtelboom nog de genadeprocedure, nadat er veel commotie was ontstaan over 11 verkeersovertreders die genade kregen. Maar minister Geens gelooft nog in de procedure. "Er kunnen gevallen zijn waarin een straf, hoewel ze voor de feiten op zich redelijk en rechtvaardig lijkt, in de concrete omstandigheden totaal verkeerd uitvalt. Dan moet er een ventiel zijn waardoor je wat lucht kan loslaten. Omdat de betrokkene, die bijvoorbeeld in een chemokuur zit of een miskraam heeft gehad, in een totaal onrechtvaardige situatie is terechtgekomen", zegt de minister.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal met de reactie van minister Geens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen