Vrees voor nieuwe tsunami: "Met dergelijke uitbarsting is iedereen bang dat hele flank wordt weggeblazen"

In Indonesië wordt gevreesd voor een nieuwe tsunami. De vulkaan Krakatau, die de eerste vloedgolf veroorzaakte, blijft uitbarsten. De eruptie is veel krachtiger dan afgelopen weekend, terwijl de westflank van de vulkaan al verzakt is. "Met een dergelijke uitbarsting zoals die nu aan de gang is, is iedereen ongerust dat de hele flank zou worden weggeblazen, en dat er dus effectief een risico is op meer tsunamigevaar", zegt professor Geologie Marc De Batist.  

Onderzoekers van de faculteit Geologie van de Universiteit Gent hebben van hun Indonesische collega's radarbeelden en foto's van de vulkaan gekregen. Daarop is te zien dat de westflank van de Krakatau ingestort is, wat de tsunami van zaterdagavond heeft veroorzaakt. 

"Wat tot nadenken stemt, is dat hij niet volledig is weggezakt", zegt professor Geologie Marc De Batist van de UGent. "Op dit ogenblik ziet hij er heel onstabiel uit. Met een dergelijke uitbarsting zoals die nu aan de gang is, is iedereen ongerust dat de hele flank zou worden weggeblazen, en dat er dus effectief een risico is op meer tsunamigevaar."    

Nieuwe vloedgolf kan mogelijk nog groter zijn

De eruptie die nu bezig is, is onzettend heftig, zegt De Batist nog. "Heftiger dan de beelden van een paar dagen geleden, bij de eerste afzakking van die vulkaanflank. Ik weet dat ze op Indonesië beducht zijn dat de flank elk moment kan wegzakken. Ze zijn zich aan het voorbereiden op bijkomend tsunamigevaar."  

Een nieuwe vloedgolf wordt mogelijk zelfs groter dan de eerste, denkt professor De Batist. "Maar veel hangt ook af van wat precies de bewegingen onder water zijn, en hoeveel materie van de flank effectief onder water komt en op welke manier. Dat zal bepalen wat de impact zal zijn en hoe groot de golf zal zijn die gecreëerd wordt." 

Dit zijn de beelden die de geologen van de Universiteit Gent kregen van hun Indonesische collega's:

Videospeler inladen...

Meest gelezen