Let op: geen witte maar wel een mistige en mogelijk gladde kerst

Wie vannacht nog de weg op moet, kijkt maar beter uit. In de loop van de nacht zal er op veel plaatsen dichte mist ontstaan die kan aanvriezen. Vooral in het centrum en het oosten van het land wordt het opletten geblazen.

Een witte kerst zullen we dit jaar met zekerheid niet krijgen. En een bitterkoude kerst ook al niet. Maar na de zachte temperaturen van de afgelopen warme week, zal de temperatuur komende nacht toch wat zakken en dat wordt opletten geblazen.

Door een hogedrukgebied dat boven West-Europa hangt, zal het de komende dagen droog blijven, maar komende nacht zal het wel mistig worden. Op sommige plaatsen zal die mist ook heel gevaarlijk dicht worden, waardoor het opletten geblazen wordt op de weg.

Doordat de temperatuur vannacht op sommige plaatsen - vooral in het centrum en het oosten van het land - flirt met het vriespunt, kan de mist ook aanvriezen. Het wordt dus dubbel opletten op de weg, want mogelijk kunnen er verraderlijk gladde plekken opduiken.

Op kerstdag is het eerst grijs, doordat de mist blijft hangen. Daarna ontstaan er geleidelijk brede opklaringen, maar op sommige plaatsen zijn de mist en de lage wolken zeer hardnekkig.

De maximumtemperaturen liggen morgen tussen 3 graden in de Ardennen en 6 graden aan zee. Op plaatsen waar het ochtendgrijs moeizaam optrekt, blijft het kwik mogelijk in de buurt van het vriespunt plakken.

Meest gelezen