Videospeler inladen...

Meer open ruimte ingenomen ondanks betonstop

Er wordt vandaag per dag twee hectare open ruimte méér ingenomen dan in 2015. En dat ondanks de betonstop die enkele jaren geleden is aangekondigd.

Volgens de betonstop mag er in Vlaanderen tegen 2040 geen open ruimte meer verdwijnen om te bouwen. Maar nu blijkt dat er toch weer meer open ruimte ingenomen wordt, van ruim 5 hectare per dag in 2015 tot ruim 7 hectare vorig jaar. Dat zeggen onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Gent in een opiniestuk in De Standaard. 

Regelgeving versoepeld

"Dat komt omdat de betonstop voorlopig alleen maar een aankondiging is, een visie op lange termijn. Maar daar worden geen concrete maatregelen aan gekoppeld", zegt Guy Vloebergh van de Universiteit Antwerpen. "Integendeel, de maatregelen die de Vlaamse regering de laatste tijd heeft genomen, gaan net in tegen een aantal principes van de betonstop.

Volgens Vloebergh zijn er de laatste jaren verschillende maatregelen genomen die de regelgeving rond ruimtelijke ordening versoepelen. De criteria om te bouwen langs wat een 'uitgeruste weg' wordt genoemd, zijn versoepeld waardoor er heel wat bouwgronden in het openruimtegebied bijgekomen zijn. Ook de regels rond het aansnijden van woonuitbreidingsgebieden zijn losser geworden. Ook worden functiewijzigingen van gebouwen in de open ruimte makkelijk toegelaten  waardoor er een dynamiek ontstaat op plaatsen waar die niet wenselijk is. Denk aan een landbouwbedrijf dat omgevormd wordt tot een horecazaak.

Mensen beginnen te denken: "Oei, we gaan binnenkort niet meer mogen doen wat we willen, dus we gaan nog snel onze gronden verkavelen."

Omgekeerde effect

"Als je uitzonderingsmaatregelen in de ruimtelijke ordening, die de open ruimte aansnijden, niet stopt, dan krijg je net het omgekeerde effect, zegt Vloebergh. "Dan beginnen mensen te denken:  oei, we gaan binnenkort niet meer mogen doen wat we willen, dus we gaan nog snel onze gronden verkavelen." We vrezen dat dit nu aan de gang is." 

De onderzoekers betwijfelen of dit een tijdelijk effect is. "De voorraad aan bouwgronden in de open ruimte is groot, zegt Vloebergh. "Mensen gaan bouwen waar het gemakkelijkst is, waar het minste weerstand is en waar minder regels zijn."

bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen