Videospeler inladen...

Naar het kerkhof op kerstavond: nieuw kerstritueel in Nederland

In Nederland is een nieuwe kerstritueel aan het groeien.  Kerstavond wordt er steeds meer gebruikt om hulde te brengen aan mensen die sneuvelden tijdens de Wereldoorlogen. 

Het begon met een initiatief van Dick Jansen, een man uit Friesland. Hij plaatste in 2015 kaarsen op een oorlogskerkhof in zijn woonplaats Burgum. Jansen kreeg het idee omdat in het Nederlandse Holten ook elk jaar kaarsen worden gezet op het Canadese kerkhof voor gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Jansen deelde zijn initiatief op Facebook, in de hoop dat anderen zouden volgen. Zoals dat soms gaat op sociale media, verspreidde het idee zich als een lopend vuurtje. Vandaag branden er kaarsen op 289 Nederlandse kerkhoven. De beelden hierboven zijn van een Canadees kerkhof in Groesbeek, waar vandaag meer dan 2600 kaarsen branden. 

Meest gelezen