Videospeler inladen...

Raspaard met militaire uitrusting gevonden in villa buiten Pompeii

Even buiten Pompeii hebben archeologen een paard met militaire uitrusting gevonden dat stierf tijdens de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. Het is al het derde paard dat wordt gevonden in de restanten van een villa net buiten de stadsmuren van Pompeii.   

De vondst werd gedaan in de archeologische zone van Civita Giuliana, een buitenwijk van het antieke Pompeii, zo'n 700 meter ten noordoosten van de stadsmuren. 

De villa werd aan het begin van de 20e eeuw al onderzocht, maar raakte daarna weer overgroeid. Hij kwam onlangs opnieuw in de aandacht toen bleek dat illegale grafrovers er tunnels hadden gegraven en in de zone op zoek waren naar antiquiteiten om op de zwarte markt te verkopen. 

Bij nieuw archeologisch onderzoek dat daarop volgde, werden verschillende kamers gevonden die waarschijnlijk deel uitmaakten van een grote goedbewaarde villa. Een van de kamers was een stal, en daar werden eerder dit jaar al de resten van twee andere paarden gevonden.

Van een van de dieren kon een afgietsel worden gemaakt. Dat gebeurde met de speciale techniek waarbij vloeibaar gips wordt gegoten in de holte die het lichaam achterliet in de gestolde laag as waardoor het werd bedekt.

Het was de eerste keer dat archeologen een afgietsel van een volledig paard konden maken. Dat gebeurde wel al van mensen en ook van kleinere dieren.

Net als dat eerste paard moet ook het paard dat nu is gevonden een raspaard zijn geweest. Het was groter dan het eerste paard en droeg een militaire uitrusting. De archeologen vermoeden dat het eigendom was van een hooggeplaatste legerofficier.

De voorbije maanden zijn al verschillende spectaculaire vondsten gedaan in en rond Pompeii, onder meer een sensueel fresco dat de mythe van Leda en de zwaan afbeeldt.

Pompeii werd bij de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 onder de as begraven, maar op die manier ook uitzonderlijk goed bewaard. 

Archeoloog Massimo Osanna: "In de stal deden we een buitengewone ontdekking"

Videospeler inladen...

Meest gelezen