Videospeler inladen...

Paus Franciscus: “We moeten egoïsme en hebzucht overwinnen”

Paus Franciscus heeft tijdens zijn preek op kerstavond een pleidooi gehouden voor een eenvoudiger, minder materialistisch leven. “Voor veel mensen is bezit de zin van hun leven”, zei de kerkvorst in zijn homilie, waarin hij teruggreep naar de oorsprong van het kerstfeest: Jezus die in een schamel stalletje geboren werd.

Op kerstavond is paus Franciscus traditioneel de mis voorgegaan om de geboorte van Jezus Christus te vieren. De mis in de Sint-Pietersbasiliek werd door bijna 10.000 gelovigen gevolgd op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

Tijdens de mis hield de 82-jarige Franciscus een pleidooi voor een eenvoudiger en minder materialistisch leven. In zijn preek herinnerde paus de gelovigen eraan dat op Kerstmis herdacht wordt hoe Jezus geboren werd in een armetierig stalletje in Bethlehem omdat zijn ouders nergens anders onderdak hadden gevonden.

Dit verhaal moet volgens de paus iedereen, en vooral degenen die hebzuchtig en gulzig zijn, laten nadenken over de zin van het leven. Hij hield de gelovigen een spiegel voor: “Laten we onszelf de vraag stellen of we al deze materiële objecten en moeilijke voorschriften nodig hebben hebben om te leven”, zei de paus.

Volgens de paus zoeken vele mensen tegenwoordig de zin van hun bestaan in bezit, in het hebben van een overvloed aan spullen. “Een onverzadigbare hebzucht tekent de geschiedenis van de mens, zelfs vandaag, op het moment waarop sommigen luxueus zitten te dineren terwijl er nog te vele anderen geen brood hebben om te overleven.” Die paradox benadrukte Franciscus door eraan te herinneren dat Betlehem letterlijk “huis van brood” betekent. Brood dat in de bijbel vaak gebruikt wordt in beeldspraak als het over delen gaat.

Morgen zal de paus de wereld zegenen met zijn traditionele Urbi et Orbi, vanaf het balkon langs het Sint-Pietersplein.

Paus Franciscus tijdens de kerstviering in de Sint-Pietersbasiliek: "Geen materiële rijkdom, maar liefde"

Videospeler inladen...

Meest gelezen