Wat wenst astma­patiëntje Bo voor 2019? "Ik hoop dat mensen geen lucht meer gaan vervuilen" 

Achter grote maatschappelijke verhalen schuilen altijd gewone mensen, zo ook in 2018. Mensen die met beide voeten op de grond deel uitmaken van een brandende actualiteit, zonder dat ze er zelf hebben om gevraagd. Deze week zoeken we een aantal van die mensen op en kijken we samen met hen terug op 2018 en blikken we vooruit op 2019: wat is hun wens voor 2019? Vandaag: Bo Candries, een meisje dat aan astma lijdt en waarvoor de luchtkwaliteit van levensbelang is.

Vlaanderen maakte in maart kennis met de 10-jarige Bo uit Mechelen, meer bepaald in de "Pano"-reportage “Ademen onze kinderen zich ziek?”

Al vanaf haar geboorte lijdt Bo aan zware astma. Die gaat gepaard met ademtekort, hoofdpijn en misselijkheid. "We merken dat de luchtkwaliteit heel belangrijk is voor Bo", vertelt haar mama. "Als ze buitenkomt, zucht ze ook vaak "Mama, vandaag gaat het echt niet"." Iets waar haar mama ook zelf verdrietig van wordt. 

Bo woont momenteel aan een drukke gewestweg. Maar wanneer ze bijvoorbeeld aan zee is of in Portugal op reis, dan zijn er momenten waar ze minder last heeft van haar astma. Ze moet er ook minder medicatie nemen. "Daar is gewoon goede lucht voor mij", vertelt ze. “Mijn wangen worden dan ook terug gezond rood. Maar eenmaal terug thuis, dan gaat het weer slechter."

Naar schatting 1 op de 8 kinderen in ons land heeft net zoals Bo last van astma. Op de momenten dat de luchtverontreiniging hoog is, vertonen kinderen met astma nog méér klachten, zo vertelde Stijn Verhulst, kinderarts van het UZ Antwerpen in de "Pano"-reportage. "Ze gaan op die momenten meer hoesten, meer piepen, meer kortademigheid vertonen. Op die dagen krijgen ze ook meer astma-aanvallen."

Bo wordt al 5 jaar behandeld door Verhulst. In de "Pano"-reportage zagen we dat de kinderarts Bo een test liet doen. Bo moest 2 fietstochtjes maken, één langs de drukke straat waar ze woont en een naast het water van de Vaart. Daarmee wilde men nagaan of de vervuilde lucht haar astma beïnvloedt. De conclusie? Tussen beide straten is er een opmerkelijk verschil in de hoeveelheid lucht in haar longen terwijl ze fietst. 

Videospeler inladen...

Kinderen zijn extra fragiel voor ongezonde lucht. Uit de resultaten van een onderzoek van Greenpeace blijkt dat de luchtkwaliteit in Vlaanderen rond scholen, vooral in stedelijk gebied, niet zo goed is. De concentratie stikstofdioxide, het giftige gas dat vooral door auto’s en vrachtwagens uitgestoten wordt en slecht is voor de luchtwegen, is er hoog. Om te voorkomen dat kinderen in scholen daar het slachtoffer van worden, zouden we de mobiliteit in de stad moeten aanpakken om zo de luchtkwaliteit te verbeteren, klinkt het. Lage-emissiezones zoals in Brussel en Antwerpen zouden niet genoeg zijn. 

Bo hoopt alvast dat we in 2019 beter voor het milieu gaan zorgen. “Mijn grootste wens is dat ik hoop dat de mensen geen lucht meer gaan vervuilen." Haar gezondheid zou erop vooruit gaan. "Dat is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de andere kinderen."

Videospeler inladen...

Op donderdag 27 september kunt kijken naar het Jaaroverzicht, om 20.30 uur op Eén. 

Meest gelezen