Pierre Kompany, de eerste zwarte burgemeester in België: "Ik wil een pater familias zijn" 

Achter grote maatschappelijke verhalen schuilen altijd gewone mensen, zo ook in 2018. Mensen die deel uitmaken van een brandende actualiteit en (on)bedoeld tot een symbool uitgroeien. Deze week zoeken we een aantal van die mensen op en kijken we samen met hen terug op 2018 en blikken we vooruit op 2019: wat is hun wens voor 2019? Vandaag: Pierre Kompany, de eerste zwarte burgemeester in België.  

“C’est une année formidable. C’est une année exceptionnelle": 2018 was inderdaad een bijzonder jaar voor Pierre Kompany (71). Op 14 oktober werd hij met 1.327 voorkeurstemmen voor de partij ProGanshoren tot burgemeester verkozen van de Brusselse gemeente Ganshoren. De vader  van Rode Duivel Vincent wordt zo de eerste zwarte burgemeester van het land.

Zoon en profvoetballer Vincent feliciteerde, samen met zijn broer François, zijn vader met een filmpje op Instagram. “Je hebt in 1975 Congo verlaten om als vluchteling naar België te komen en nu ben je er de eerste zwarte burgemeester. Het werd tijd! Dit is historisch, we zijn gelukkig. Gefeliciteerd!”

Videospeler inladen...

In 1975 kwam Pierre Kompany als politiek vluchteling en ex-politiek gevangene naar België en vestigde zich in Brussel, waar hij zijn studies voor ingenieur verderzette. Toen hij zijn diploma haalde, werd hij industrieel ingenieur en leraar aan het Institut des Arts et Métiers. In 1982 werd hij officieel staatsburger van België en in 2018, 36 jaar later, kan hij zich de eerste burgemeester met Congolose roots in België noemen. "Het heeft een enorme betekenis, het is een symbool", zegt Kompany.

Mijn verkiezing tot burgemeester heeft een enorme betekenis, het is een symbool

Kompany was lijsttrekker bij ProGanshoren, een samengaan van CDH/CD&V en onafhankelijken. Zijn partij behaalde 28,3 procent van de stemmen, bijna 6 procent meer dan zes jaar geleden, en vormt een coalitie met de liberalen van MR (18,1 procent) en Défi (9,1 procent). Pierre Kompany is geen onbekend gezicht in de politiek, hij was al schepen in Ganshoren en zetelt sinds 2014 voor de CDH in het Brussels Parlement. Eind november heeft hij met veel gejuich en applaus de eed als burgemeester afgelegd. Sindsdien draagt hij trots de burgemeesterssjerp, die hij halfweg het mandaat aan zijn partijgenoot Jean-Paul Van Laethem zal doorgeven.

Kompany heeft goede voornemens voor 2019. “Ik wil een echte pater familias in Ganshoren zijn, de burgervader, de vader van het volk zoals men in Vlaanderen zegt.” Als burgemeester hecht hij veel waarde aan zijn voortrekkersrol, “een burgemeester moet de locomotief van de gemeente zijn". Kompany is een man van het volk. “Door mijn levenservaring sta ik dicht bij de mensen en ik hoop dat veel mensen dat ook zo ervaren.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen