Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump: “Het enige probleem dat onze economie heeft, is de centrale bank”

Donald Trump heeft flink uitgehaald naar de Fed, de koepel van Amerikaanse centrale banken. Op Twitter schrijft de Amerikaanse president dat de centrale bank het enige probleem is dat de economie van de Verenigde Staten heeft. Intussen beleefde de Dow Jones de slechtste kerstavond ooit.

Donald Trump drijft zijn ruzie met de Federal Reserve, kortweg Fed, verder op de spits. Nadat de Dow Jones-beursindex een duik van 400 punten had genomen, zocht Trump weer zijn toevlucht naar zijn online uitlaatklep: Twitter.

“Het enige probleem dat onze economie heeft, is de Fed”, schrijft Trump scherp op Twitter. “Ze hebben geen voeling met de markt, ze begrijpen niet dat handelsoorlogen en een sterke dollar nodig zijn, of Democratische shutdowns in (de discussie over, red.) grenzen.” En om het verwijt helemaal af te maken, vergelijkt Trump - die zelf vaak gaat golfen - de Fed met een sterke golfer die niet kan scoren.

Vanwaar komt deze tweet nu? Directe aanleiding waren de dalende beurskoersen vandaag. Na de tweet van Trump zijn die trouwens nog dieper gedoken. De Dow Jones-index sloot op kerstavond af met 2,9 procent verlies. Daardoor was het meteen de slechtste kerstavond ooit voor de Amerikaanse beurzen.

Het ongenoegen van Trump ligt dieper dan frustraties over slechte beurskoersen: de president kan het niet verkroppen dat de Fed de kortetermijnrente blijft verhogen, zoals ze vorige week voor de vierde keer dit jaar deed.

Trump is geen fan van renteverhogingen omdat ze investeringen afremmen en de groei van de Amerika verder kunnen afkoelen. In oktober, na de derde renteverhoging van het jaar, zei de president al dat de Fed gek geworden was. Hij noemde de centrale bank “mijn grootste bedreiging”, omdat ze de rente te snel verhoogt.

De president voegde er toen aan toe dat hij niet praat met Fed-voorzitter Jerome Powell, omdat de centrale bank onafhankelijk werkt, “maar ik ben niet blij met wat hij aan het doen is”, merkte Trump op.

Afgelopen weekend meldde het financiële persbureau Bloomberg dat Trump Powell toch wilde ontslaan, maar minister van Financiën Steven Mnuchin zei dat dit niet waar was.

Meest gelezen