Videospeler inladen...

Trump laat "uitroeien" van overblijvende IS-milities in Syrië over aan Erdogan

De Amerikaanse president Donald Trump laat wat hij noemt "het uitroeien van wat nog over is van IS" over aan Turkije. Dat zegt hij op Twitter. Vorige week nam Trump de omstreden beslissing om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië. Intussen heeft het Turkse leger afgelopen weekend al versterking gestuurd naar de grens met Syrië. 

Trump zegt in zijn tweet dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hem heeft verzekerd dat hij hetgeen nog overblijft van de terreurgroep IS in Syrië, zal uitroeien. "Hij is een man die daartoe in staat is", zegt de Amerikaanse president. "Plus: Turkije ligt "bij de deur". Onze troepen komen terug naar huis!"

Vorige week besliste Trump om de Amerikaanse troepen, in totaal nog ongeveer 2.000 manschappen, terug te trekken uit Syrië omdat IS volgens hem verslagen is. 

Zijn besluit is erg omstreden, onder meer omdat het wordt gezien als verraad aan de Koerdische bondgenoot, die het zwaarst heeft geïnvesteerd in de strijd tegen IS.

Kort na de bekendmaking stapte de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis op, even later gevolgd door de Amerikaanse gezant voor de internationale coalitie tegen IS, Brett McGurk.

Verhoogde militaire activiteit aan Turks-Syrische grens

Het voorbije weekend zei Trump in een tweet al dat de Amerikaanse terugtrekking "langzaam en zeer gecoördineerd" zal verlopen. Dat had hij aan de telefoon met Erdogan afgestemd, om te voorkomen dat er in Syrië een militair machtsvacuüm ontstaat. 

Het Turkse leger is intussen begonnen met versterkingen te sturen naar de grens met Syrië. Turkije controleert nu al een klein deel van het noorden van Syrië.

Erdogan heeft al veel langer te kennen gegeven dat hij ook het Koerdische gebied ten oosten van de Eufraat wil aanvallen. Met de verhoogde militaire activiteit aan de Turks-Syrische grens lijkt het erop dat een nieuw Turks offensief tegen de Koerden stilaan in de maak is. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen