Video player inladen...

Zoektocht naar overlevenden in Indonesië, angst voor nieuwe tsunami want vulkaan blijft uitbarsten

In Indonesië zoeken de hulpverleners met man en macht naar overlevenden en slachtoffers tussen het puin na de verwoestende tsunami van zaterdag. Intussen blijft de vrees voor een nieuwe vloedgolf bestaan, want de vulkaan Anak Krakatau blijft uitbarsten.

In Indonesië zijn al 373 doden geteld. Er zijn ook nog meer dan 100 mensen vermist en zo'n 1.500 gewonden. "De verwachting is dat dat aantal nog zal oplopen, want nog niet van overal zijn er aantallen doorgegeven", zegt correspondent Michel Maas vanuit hoofdstad Jakarta. "De hulpdiensten zijn volop aan het zoeken tussen het puin en de rotzooi."

Volgens Maas verloopt de hulpverlening vrij vlot. Duizenden mensen hebben hun huis verloren door de tsunami, maar naar Indonesische normen zijn die aantallen beheersbaar, zo luidt het. "De mensen worden ondergebracht in scholen, moskeeën en openbare gebouwen. Ze krijgen daar voedsel en kleren. De wegen zijn ook helemaal vrijgemaakt, dus men kan overal bij."

De vulkaan Anak Krakatau, in de smalle zeestraat tussen Java en Sumatra, blijft intussen heel actief. Gisteren was er een nieuwe uitbarsting. Beelden die circuleren op sociale media tonen indrukwekkende hoeveelheden as en rook. 

(Lees verder onder de tweet.)

"De eerste mensen zijn al vertrokken uit de opvangcentra. Het leven begint zich langzaam weer te herpakken", zegt Maas. Hij wijst erop dat de tsunami erg lokaal heeft toegeslagen. "Het gaat om de strook langs de kust met het strand en de hotels. Het achterland is niet getroffen. Dat maakt dat mensen weer snel hun leven kunnen opnemen."

Al blijft er ook angst. De autoriteiten waarschuwen de bevolking om weg te blijven van de kust. "De vrees voor een nieuwe tsunami is er zeker", zegt Maas. "Niemand weet precies hoe die tsunami is ontstaan. Men weet dat het te maken heeft met de uitbarsting van de Anak Krakatau en die is nog steeds ontzettend actief. Bij iedere uitbarsting houdt men rekening met de mogelijkheid dat er een nieuwe tsunami komt." (Lees verder onder het interview met correspondent Michel Maas in Het Journaal:)

Video player inladen...

"De theorie is dat er een onderzeese aardverschuiving is geweest en dat die het water in beweging heeft gezet, maar er zijn geen metingen. Dus het blijft nog een theorie, zij het wel een stevige." Hoe de tsunami (wellicht) is ontstaan, kunt u bekijken in onderstaande animatie.

Video player inladen...

Waarschuwingssysteem

Indonesië heeft een waarschuwingssysteem voor tsunami's die veroorzaakt worden door aardbevingen. Al is het onduidelijk in welke mate dat systeem effectief operationeel is. Voor een vloedgolf veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting is er geen systeem. De tsunami van zaterdag kwam dan ook als een verrassing. Het nationale rampenagentschap zegt dat er nood is aan een beter systeem om mensen tijdig te waarschuwen.

De Indonesische president Joko Widodo is enkele uren geleden aangekomen in het rampgebied. Hij heeft een opvangkamp bezocht van overlevenden.

Ring van Vuur

Indonesië ligt op de Ring van Vuur, een regio met veel aardbevingen en vulkanische activiteit. De bekendste tsunami was die van 26 december 2004, toen na een krachtige zeebeving in de Indische Oceaan een tsunami ontstond die 228.000 slachtoffers maakte, onder wie ook heel wat buitenlandse toeristen. Eerder dit jaar, in september, vielen meer dan 2.000 doden bij een tsunami op Sulawesi.

Beluister het gesprek met Michel Maas in "De ochtend":

bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen