Eerste verzekeraar komt met polis die indekt tegen echtscheiding: "Hier was vraag naar"

Voor het eerst biedt een verzekeraar in ons land een polis aan die de kosten dekt van een mogelijke echtscheiding. Dat schrijft Het Nieuwsblad. "Dit was iets waar wel vraag naar was", reageert Wauthier Robyns, woordvoerder van koepelvereniging Assuralia, in "De ochtend".

Verzekeraar ARAG biedt als eerste maatschappij een rechtsbijstandverzekering aan die ­alle juridische kosten dekt van een echtscheiding: advocaten, experten en andere gerechtskosten voor 3.750 euro per verzekerde.

Wauthier Robyns van Assuralia bevestigt dat het gaat om een nieuwigheid. "Tot nu toe was dat lastig en had je weinig aanbod van de verzekeraars, tenzij in de meest minnelijke aspecten van de procedure (bij echtscheidingen met onderlinge toestemming, red.)", zegt hij. "Als het gaat om een conflict tussen twee partijen die met elkaar in gevecht gaan, dan vond je tot nog toe geen verzekeringen die de procedure van een dergelijk geschil wilden dekken."

"Hier was vraag naar"

"Dit was wel iets waar vraag naar was", gaat Robyns voort. "Onder meer van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die de rechtsbijstand wil aanmoedigen door lastige conflicten zoals echtscheidingen en bouwgeschillen erin op te nemen." De regering heeft ook beslist dat er binnenkort een fiscaal voordeel komt van 120 euro op een rechtsbijstandverzekering.

Volgens Robyns kan een dergelijke verzekering mensen de garantie bieden dat ze hun rechten kunnen laten gelden. Hij benadrukt wel dat het "altijd beter is om conflicten op een minnelijke manier te regelen".

"De bedoeling hiervan is om juridische hulp te bieden en de kosten van een mogelijke rechtsgang te financieren. Het gaat dan om het financieren van de kosten die je hebt aan de gerechtelijke procedure, de kosten voor de advocaat en de expertisekosten als die er zijn."

De bedoeling is om juridische hulp te bieden en de kosten van een mogelijke rechtsgang te financieren

Navolging?

De verzekering is bedoeld voor getrouwde koppels, de bijstand geldt dan voor beide partijen. Maar de polis kan ook afgesloten worden door een van de echtgenoten afzonderlijk. Snel nog een verzekering afsluiten als de echtscheiding al wenkt, kan niet. Er is een wachttijd ingebouwd van enkele jaren. 

Zullen andere maatschappijen met gelijkaardige polissen komen? Robyns wil er zich nog niet over uitspreken. "Het is altijd de vraag in welke mate een innovatie navolging krijgt. Het komt aan de maatschappijen toe om te bepalen of ze het een goed idee vinden of niet."

Beluister het gesprek met Wauthier Robyns in "De ochtend":

Meest gelezen