Waar is de Kerstman? Het Amerikaanse leger volgt hem op de voet

De Kerstman, op de voet gevolgd door het Amerikaanse leger, zet zijn reis rond de wereld voort. Zoals de traditie wil, monitort NORAD, de militaire organisatie die waakt over het luchtruim in de VS en Canada, de route van de Kerstman en zijn arrenslee met vliegende rendieren op 24 december.

NORAD nam maandag al om 12.01 uur de eerste tekenen van "activiteit aan de Noordpool" waar. Sindsdien is het spoor van de Kerstman en zijn gevolg te zien op een aparte website van NORAD (www.noradsanta.org) en op Twitter (@NoradSanta). De Kerstman, die officieel in Rovaniemi, Finland, woont, reist de wereld rond aan een snelheid die hoger ligt dan die van een F-15-gevechtsvliegtuig.

Dinsdagochtend rond 3 uur Belgische tijd was de Kerstman op weg naar Groenland. Hij had op dat moment al ruim 4,5 miljard cadeaus bezorgd. Volgens NORAD is het technisch mogelijk om de Kerstman te volgen via "infraroodreceptoren in de neus van Rudolf", een van de negen rendieren die zijn slee voorttrekt.

Het monitoren van de route van de Kerstman begon als een grap in 1955. Het ging om reclame van de warenhuisketen Sears, die in een lokale krant uit Colorado opriep om te telefoneren naar de Kerstman. Maar wat de directe lijn naar de Kerstman moest zijn, bleek - in volle Koude Oorlog - de rode lijn van NORAD.

Toen de officier van dienst, kolonel Harry Shoup, die dag een jongetje aan de lijn kreeg die hem vroeg of hij de Kerstman was, speelde die het spel mee. Hij gaf opdracht aan zijn manschappen om informatie te geven over de positie van de Kerstman en belde zelfs naar de lokale radio om te melden dat hij een vreemd voorwerp in de lucht had gezien.

Kerstman in Brussel en Vleteren

Ongeveer 1.500 vrijwilligers staan vandaag militairen bij om de telefoontjes en brieven van kinderen te beantwoorden. Ook de Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania doen daaraan mee, politieke crisis of niet.

Overigens is de Kerstman inmiddels ook in België gespot volgens NORAD, meer bepaald in Brussel en Vleteren. De aan de Kerstman verwante Sinterklaas bracht uiteraard al op 6 december een bezoek aan ons land.

Meest gelezen