Videospeler inladen...

Slechte kerst voor de beurzen: na Amerikaanse nu ook Aziatische beurzen in het rood

Het is een slechte kerst voor de beurzen. In New York eindigde de Dow Jones-index gisteravond met een verlies van net geen 3 procent. Da's het slechtste resultaat ooit op kerstavond. Ook de technologiebeurs Nasdaq eindigde meer dan 2 procent lager. Intussen is de onrust ook overgeslagen naar de Aziatische beurzen. De beurs van Tokio sloot vandaag met een verlies van zo'n 5 procent. In de Verenigde Staten hebben de Democraten Donald Trump ervan beschuldigd het land "in chaos" te storten.

De sterke verliezen zijn volgens beursanalisten het gevolg van de gedeeltelijke "shutdown" van de Amerikaanse federale overheid door een conflict tussen president Trump en het Congres over de begroting. Daardoor liggen een aantal overheidsdiensten tijdelijk stil en zitten tienduizenden ambtenaren thuis zonder loon. Ook de kritiek van Trump op het beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse Nationale Bank, deed de beurzen geen goed.

Democraten beschuldigen Trump en omgekeerd

"We staan aan de vooravond van Kerstmis en president Trump stort het land in chaos", zeggen Nancy Pelosi, fractieleider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, en Chuck Schumer, haar tegenhanger in de Senaat. "De beurs stort de dieperik in terwijl de president een persoonlijke oorlog uitvecht met de centrale bank, vlak nadat hij zijn minister van Defensie heeft ontslagen."

Sinds vrijdag middernacht schuiven zowel Republikeinen als Democraten elkaar de verantwoordelijkheid toe van de budgettaire impasse die tot een gedeeltelijke sluiting of "shutdown" van de overheidsdiensten leidde. Toch is het probleem te herleiden tot één punt: de financiering van een grensmuur met Mexico; een verkiezingsbelofte van Donald Trump in 2016. De Democraten willen niet weten van een dergelijke muur.

Maandagavond moest president Trump bevestigen dat er geen compromis in zicht is. Hij houdt vast aan zijn grensmuur. "Geen nieuws over de shutdown. We hebben nood aan meer veiligheid aan de grens."

Trump: "arme ik"

Vanwege de shutdown besliste Trump om de eindejaarsfeesten niet door te brengen in de zonovergoten staat Florida, waar zijn golfclub gelegen is. In de plaats daarvan blijft hij in Washington. Met een storm aan tweets (17 in minder dan 24 uur) verdedigt hij van daaruit intussen zijn beleid. "Ik zit heel alleen (arme ik) in het Witte Huis te wachten tot de Democraten terugkeren om een deal te sluiten over de broodnodige grensveiligheid", tweette hij onder meer.

De Amerikaanse beurzen staan nu op het laagste niveau in meer dan een jaar. De beurs van Japan heeft in 20 maanden niet zo laag gestaan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen