Videospeler inladen...

Betogers in Soedan vragen steeds luider dat president opstapt

In de Soedanese hoofdstad Khartoem heeft de oproerpolitie traangas gebruikt tegen betogers die opstappen naar het presidentieel paleis. Hun vraag dat president Omar Al-Bashir opstapt, klinkt steeds luider. 

In Khartoem is de politie massaal aanwezig om op te treden tegen betogers die langs de oevers van de Blauwe Nijl opstappen naar het presidentieel paleis. Ze zingen patriottische liederen en scanderen slogans als "vreedzaam, vreedzaam tegen de dieven" en "Het volk wil dat het regime valt", een populaire leuze destijds tijdens de Arabische Lente.

Het is al de zevende dag van manifestaties die aanvankelijk in de eerste plaats gericht waren tegen een verhoging van de brood- en brandstofprijzen. Het protest barstte vorige week woensdag los in het oosten van Soedan. Sindsdien breidde het uit naar andere delen van het land. 

De betogers roepen steeds luider om het ontslag van president Omar Al-Bashir, die al bijna 30 jaar aan de macht is. Geconfronteerd met deze hevigste protestbewegingen in zijn bewind heeft de president vandaag beloofd dat "de staat echte hervormingen gaat doorvoeren om een waardig leven voor de burgers te garanderen". Of die beloftes genoeg zijn om het protest te kalmeren, is twijfelachtig.

De Soedanese economie verkeert in een zware crisis. Door de torenhoge inflatie is de kostprijs van sommige goederen bijna verdubbeld. De waarde van de nationale munt blijft maar dalen en in verscheidene steden worden voedseltekorten gemeld.

Meest gelezen