AFP or licensors

Erdogan nodigt Trump uit in Turkije

Het Turkse staatshoofd Recep Tayyip Erdogan heeft zijn evenknie uit de VS, Donald Trump, voor een bezoek in Turkije uitgenodigd komend jaar. Dat zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Hoewel er nog niets gepland staat, zou Trump openstaan voor een ontmoeting.

Trump en Erdogan hadden nog in het weekend telefonisch contact. Ze spraken over de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Syrië. Ook hadden ze het over de toekomstige rol van Turkije in de strijd tegen terreurgroep IS. In een tweet zei Trump dat Erdogan hem gegarandeerd heeft dat hij de restanten van IS in Syrië zal "uitwissen".

Trump tweette dat hij met Erdogan over een "langzame en in grote mate gecoördineerde terugtrekking van VS-troepen uit het gebied" heeft gesproken. Wanneer de Amerikaanse soldaten de regio verlaten zullen hebben, staat er vanuit het Turkse oogpunt niets meer in de weg van een offensief tegen de Koerdische militie YPG in het noorden van Syrië. YPG was een belangrijke bondgenoot van de VS in de strijd tegen IS. Erdogan zei maandag alvast dat hij de Syrische bevolking niet zal overlaten aan de "tirannie" van YPG.

De terugtrekking van VS-troepen uit Syrië is internationaal maar ook in de VS zelf omstreden. Het bracht Trumps Defensieminister James Mattis er zelfs toe om zijn ontslag in te dienen.

Meest gelezen