AFP or licensors

Jaime Torres, de Argentijn die de wereld deed kennismaken met de charango, overleden

De Argentijnse muzikant Jaime Torres, die de wereld deed kennismaken met de charango, een snaarinstrument uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte, is overleden op tachtigjarige leeftijd. Dat zegt zijn dochter.

"Vandaag moeten we klinken terwijl we aan hem denken en luisteren naar het geluid van zijn charango", zei zijn dochter en manager, Soledad Torres, aan de krant Clarin. De charango, met zijn vijf paar dubbele snaren, is een typisch creools, inheems instrument uit het Andesgebergte.

Jaime Torres, zowel muzikant als componist, was de belangrijkste charangospeler van de Argentijnse volksmuziek sinds midden vorige eeuw. "Torres heeft met iedereen samengespeeld. Zijn nalatenschap is onuitputtelijk", zegt kenner Silvia Majul.

Torres werd op 21 september 1938 geboren in Argentinië, maar had Boliviaanse ouders. Zijn reputatie heeft hij onder meer te danken aan zijn bijdrage aan de opname van de "Misa criolla", een werk van componist Ariel Ramírez uit 1964.

Jaime Torres ondernam verschillende Europese tournees. Hij luisterde ook de openingsceremonie op van de Wereldbeker Voetbal in Duitsland in 1974.

Jaime Torres - "Diablo suelto"

Meest gelezen