Video player inladen ...

"Urbi et orbi": Paus stelt broederlijkheid centraal in zijn traditionele kerstboodschap 

In Rome heeft paus Franciscus zijn traditionele "urbi et orbi" uitgesproken, zijn zegen voor de stad Rome en voor de wereld. Broederlijkheid, over alle verschillen heen, stond centraal in zijn kerstboodschap. 

Vanop het balkon boven een zonovergoten Sint-Pietersplein maakte de paus van zijn kerstwens een oproep tot broederlijkheid. "Tussen mensen van elk land en elke cultuur. Broederlijkheid tussen mensen met andere ideeën, maar die in staat zijn elkaar te respecteren en naar elkaar te luisteren."

"Onze verschillen zijn geen bedreiging, maar een rijkdom", zei de paus nog.

Hij hoopt dat broederlijkheid de bovenhand haalt in de verschillende conflicten in de wereld, onder meer in het Midden-Oosten. De paus pleitte voor dialoog tussen Israël en de Palestijnen en zei te hopen dat de boodschap van Kerstmis "Israëliërs en Palestijnen toelaat om de dialoog te hervatten en de weg van vrede in te slaan die een einde maakt aan het conflict."

Hij riep de internationale gemeenschap ook op om resoluut werk te maken van een politieke oplossing voor het conflict in Syrië, "zodat het Syrische volk, zeker zij die hun land hebben moeten verlaten om elders een toevlucht te zoeken, kunnen terugkeren en in vrede leven in hun land."

Voor Jemen sprak hij de hoop uit dat het staakt-het-vuren daar een einde zou maken aan de oorlog en de honger. De paus had ook oog voor het continent vanwaar hij zelf afkomstig is, Latijns-Amerika. Hij sprak onder meer over Venezuela en Nicaragua.

Herbekijk de journaalreportage met de pauselijke zegen over het Sint-Pietersplein:

Video player inladen ...