AFP or licensors

President Trump in 2019 op bezoek naar Turkije

De Turkse president Reccep Erdogan nodigt president Trump uit voor bezoek. Dat zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Een datum staat nog niet vast. President Trump en Erdogan spraken voorbije weekend ook af hoe Washington en Ankara zullen samenwerken in het noorden van Syrië. President Trump trekt er zo’n 2000 Amerikaanse elite-eenheden terug. Turkije wil de controle van dat gebied overnemen. De lokale Koerden, die samen met de VS tegen terreurgroep IS vochten, zijn gekant tegen Turkse aanwezigheid. De VS slaat een dubbelslag.

Trump en Erdogan: nieuwe oude vrienden

De voorbije maanden was de relatie tussen president Erdogan en Trump erg onderkoeld, om het zacht uit te drukken. Dat de VS de Turkse verdachte achter een couppoging van 2016 weigeren uit te leveren leidt al een tijdje tot spanning. Dat Turkije daarop maandenlang een Amerikaanse geestelijke in de gevangenis gooide was olie op het vuur. De Turkse president lag overigens al een tijdje op ramkoers met de NAVO en Europa. Zo besloot Turkije tot grote ergernis van de VS om een Russisch geavanceerd afweersysteem, de S-400, te kopen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Dat was voor het NAVO-land een ongeziene stap, zeker omdat het systeem helemaal niet compatibel is met de andere NAVO-systemen. Bovendien plant Turkije om nieuwe geavanceerde F-35 gevechtstoestellen te kopen. Een miljardenprogramma waarin Turkije een industriële partner is. Maar op die manier zou mogelijk geheime informatie over die F-35 in Russische handen kunnen komen.

Trump slaat dubbelslag in Syrië: Amerikaanse soldaten naar huis halen, Turkije aanhalen

Dat president Trump de Amerikaanse militairen uit Syrië terug naar huis haalt hoeft dan ook niet te verwonderen. Hij maakt zijn belofte waar dat de VS niet de politieman van de wereld moeten blijven spelen, en anderzijds hoopt hij Turkije weer aan te halen én er mogelijk extra Amerikaans wapentuig aan te verkopen. Mogelijk heeft Trump ook gevraagd aan president Erdogan om niet nog meer bezwarende informatie te lekken over de mogelijk betrokkenheid van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman bij de moord op een Saudische journalist in het consulaat in Istanbul. Turkije van zijn kant krijgt dus vrij spel in het noorden van Syrië waar het de Koerden verder kan terugdrijven van bij de Turkse grens. Mogelijk krijgt Turkije ook volledige toegang tot de Amerikaanse afweertechnologie, iets waar het land op staat bij de aankoop van militair materieel.

De uitnodiging van president Trump naar Ankara lijkt te bevestigen dat de nieuwe entente tussen de eigengereide presidenten beiden erg goed uitkomt.

Rusland en Iran stellen blij vast dat de VS de Syrische tafel verlaat. Turkije heeft zijn kaarten alvast erg goed gespeeld.

Meest gelezen