Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wanhoopsdaad jonge journalist ontketent protest in Tunesië

In Tunesië heeft een jonge journalist zichzelf in brand gestoken, nadat hij in een filmpje op Facebook zijn wanhoop en woede had geuit over hoge werkloosheid en niet ingeloste beloftes na de Arabische Lente. Zijn daad roept herinneringen op aan die van een fruitverkoper die eind 2010 hetzelfde deed en zo de Jasmijnrevolutie ontketende.

De tv-journalist stak zichzelf in brand op het Martelarenplein in de provinciestad Kasserine. Kort voordien had hij op Facebook een video gepost waarin hij de uitzichtloze situatie aan de kaak stelde waarin hij en veel Tunesiërs zich bevinden. Hij riep de werklozen van de regio op om op straat te komen en hun recht op werk en een betere toekomst op te eisen. 

De man overleed aan zijn verwondingen. Zijn dood leidde afgelopen nacht tot onrust in de straten van Kasserine. Mensen kwamen op straat en het kwam tot onlusten met de politie, die traangas inzette. 

Arabische Lente

De wanhoopsdaad van de journalist doet denken aan die van een jonge fruitverkoper. Die stak zichzelf in brand op 17 december 2010. Zijn protest was de katalysator van demonstraties in Tunesië en de rest van de Arabische wereld. 

Terwijl de Arabische Lente in andere landen rampzalig afliep, werden er in Tunesië na de vlucht van de voormalige president Ben Ali wel democratische hervormingen doorgevoerd. Toch is geen enkele regering er tot dusver in geslaagd om iets te doen aan de hoge werkloosheid en inflatie. Het voorbije jaar is al meermaals massaal geprotesteerd. 

Video player inladen ...