Broer ex-maffialid (én spijtoptant) in koelen bloede op Kerstmis op straat neergeschoten in Italië 

De broer van een ex-maffialid van de machtige Ndrangheta-organisatie is in de Italiaanse havenstad Pesaro op straat doodgeschoten.Vermoed wordt dat het om een afrekening in het milieu gaat, want de broer van het slachtoffer werkte al een tijdje mee met het gerecht. 

Kerstmis, half zeven, in de Italiaanse havenstad Pesaro. De 51-jarige Marcello Bruzzese wordt door twee gemaskerde mannen in koelen bloede doodgeschoten op straat. Minstens 20 schoten werden op het slachtoffer afgevuurd, alvorens de daders verdwenen. 

Een wraakactie voor een ver verleden?

De politie vermoedt dat het om een afrekening binnen het maffiamilieu gaat en dat de moord bevolen werd door de Ndrangheta, een van de machtigste maffiaorganisaties in Italië. De Italiaanse krant La Repubblica schrijft dat de moord de handtekening draagt van de Ndrangheta. En daarvoor geven ze drie redenen: de modaliteiten, de wreedheid waarop de man vermoord is én de datum. "Bruzzese werd gedood op Kerstmis, op de dag die normaal gezien met de familie wordt doorgebracht. Zoiets is nooit een detail."

Alles zou draaien rond de broer van het slachtoffer, Girolamo. Hun vader, die in 1995 vermoord werd, was een vertrouweling van de notoire maffiabaas Teodoro Crea. Girolamo sloot zich aan bij de Rizziconi-clan, in de regio van Calabrië. In 2003 probeerde Girolamo Crea te vermoorden. De reden? Een intern familieconflict. 

De moordpoging op zich was dat al not done binnen de maffia, maar Girolamo stapt zélf naar de politie en werd spijtoptant. Hij werkte mee met het gerecht en door zijn toedoen zitten verschillende leden van de Ndrangheta-organisatie en enkele politiekers met linken naar het criminele milieu achter de tralies. 

De familie van Girolamo kreeg bescherming. Zo woonde zijn broer op een geheim adres in Pesaro en werd er een oogje in het zeil gehouden. Maar de Ndrangheta vergeet niet en nu 15 jaar later lijkt zijn broer daar het slachtoffer van geworden te zijn.