Videospeler inladen...

De stad van morgen: hoe kunnen we op een leefbare manier blijven werken in onze steden?

Na decennia van lintbebouwing en verkavelingskoorts is ons landschap hopeloos versnipperd, en ook onze steden raken stilaan verzadigd. Hoe moet het verder? Hoe kunnen we onze steden zodanig organiseren dat we er op een leefbare manier kunnen wonen, werken en ons verplaatsen, en dat met nog veel meer mensen dan vandaag? VRT NWS-journalist Riadh Bahri vraagt het aan architecten, stedenbouwkundigen en andere denkers en doeners in binnen- en buitenland. Vandaag deel 2: Anders werken.

Experts zijn het er al langer over eens dat we ons ruimtelijk beleid radicaal moeten omgooien, maar de vraag is natuurlijk hoe we die broodnodige omslag gaan realiseren.  

In onze Vlaamse verkavelingen is dan nog wel wat plaats om op een slimme manier te verdichten. Dichter bij de stadscentra, die nu al quasi volgebouwd zijn, is dat anders. Willen we daar extra woonoppervlakte creëren, dan zullen er huidige activiteiten moeten wijken. De meest voor de hand liggende zijn die die het meeste lawaai en het meeste stof veroorzaken: de bouw, de industrie… Maar is dat wel een goed idee?

Het nieuwe stedenbouwkundige ideaal laat zich steeds meer samenvatten als: een gezonde mix. Van wonen, van ontspannen, maar ook van werken. En niet enkel voor de dienstensector, maar ook voor de maakindustrie maken we om verschillende redenen best plaats in onze steden, in plaats van daarbuiten, op afgelegen bedrijventerreinen waar verder niks te beleven valt. Dat hebben ze door in de haven van Rotterdam.

Maar ook bij ons, waar ateliers met lasercutters en 3D-printers midden in woonwijken opgang maken als ontmoetingsplekken voor makers en bedenkers, en broeihaarden voor innovatie ‘van onderuit’…

Bekijk hieronder de tweede aflevering van de driedelige reeks "De stad van morgen": Anders werken:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen