Videospeler inladen...

De stad van morgen: hoe kunnen we ons op een leefbare manier blijven verplaatsen? 

Na decennia van lintbebouwing en verkavelingskoorts is ons landschap hopeloos versnipperd, en ook onze steden raken stilaan verzadigd. Hoe moet het verder? Hoe kunnen we onze steden zodanig organiseren dat we er op een leefbare manier kunnen wonen, werken en ons verplaatsen, en dat met nog veel meer mensen dan vandaag? VRT NWS-journalist Riadh Bahri vraagt het aan architecten, stedenbouwkundigen en andere denkers en doeners in binnen- en buitenland. Vandaag deel 3: Anders bewegen.

Als we met zijn allen veel dichter zouden werken bij de plekken waar we wonen, dan zouden onze files een pak kleiner worden. Klinkt logisch, maar zover zijn we nog lang niet. En dus moeten we ons heil ook zoeken in andere oplossingen voor ons mobiliteitsprobleem.

Beleidsmakers zien het vaak groots en engageren zich maar al te graag voor grote infrastructuurwerken. Maar misschien moeten ze ook kleiner durven denken. Carpool-apps, elektrische deelwagens, pedelecs… in vergelijking met de uitbreiding van een ringweg zijn het eerder kleinschalige initiatieven, en bovendien meestal privaat. Maar ze hebben wel degelijk een impact. En bovenal ook een toekomst die er een pak rooskleuriger uitziet dan die van de individuele personenwagen met een verbrandingsmotor.

Wil dit zeggen dat de overheid niet kan bijdragen aan een betere en duurzamere mobiliteit en dus een ruimtelijke ordening die beduidend minder is afgestemd op maat van Koning Auto? Allerminst. Dat bewijst een stad als Bordeaux, waar het stadsbestuur er met een consequent beleid op amper 15 jaar tijd in is geslaagd is om de auto een flink stuk naar de achtergrond te verdringen.

Op dat vlak lopen we in Brussel nog wat achter. Al zijn er hoopvolle signalen. Niet zozeer van de overheid, maar van burgers die zich verenigen, en samen met ontwerpers en experten werken aan concrete oplossingen…

Bekijk hieronder de derde aflevering van de driedelige reeks "De stad van morgen: Anders bewegen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen