Dit zijn de 10 opinies die u het afgelopen jaar massaal hebt gelezen

Ook in 2018 weekte de actualiteit, de vele gebeurtenissen en feiten, heel wat meningen los. Diverse meningen, botsende meningen: opiniemakers kropen in hun pen om hun visie over bepaalde nieuwsfeiten uit de doeken te doen. Hieronder vindt u de 10 opinies die u het afgelopen jaar het vaakst las. 

Op sociale media was in oktober veel te doen over de verandering van de naam "Kerstmarkt" naar "Wintermarkt"  in Brugge. Dat zou gebeuren om moslims niet voor het hoofd te stoten. Maar dat klopt niet volgens de organisatoren. De naam is al twee jaar geleden gewijzigd en dat was vooral om commerciële redenen: Brugge viert de hele winter feest. Toch blijft er veel verontwaardiging. Illias Marraha betreurt de heisa: "Als devoot moslim, en millennial uiteraard, pleit ik enorm voor het behouden van term en sfeer van de kerstmarkt!" (31 oktober)

In deze bijdrage gaat Duitslandkenner Rik Tyrions dieper in op de Dertigjarige Oorlog, een oorlog die 400 jaar geleden uitbrak, maar die bij ons nauwelijks bekend is. "Die oorlog is een Duitse catastrofe zonder weerga, groter dan de Tweede Wereldoorlog, waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag voelbaar zijn." (zondag 27 mei)

De regering hakte in oktober de knoop door: de F-35, een Amerikaans gevechtsvliegtuig, wordt de opvolger van onze F-16-vliegtuigen. Ex-kolonel Pierre Therie legt in deze opiniebijdrage uit waarom dat volgens hem een slechte keuze is en hij legt uit waarom de regering toch voor dat vliegtuig koos. (donderdag 25 oktober)

Een opinietekst van Darya Safai, een Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste en kandidaat voor de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen, met als titel: "De hoofddoek moet je leren gehoorzamen aan je ouders, broer, man en Allah", verontwaardigde studente Yousra Llouh. Ze reageerde met een eigen opiniebijdrage: "Mijn papa is erg praktiserend en zou me liever met een hoofddoek zien, maar hij laat de keuze nog steeds bij mezelf." (zaterdag 10 maart)

Hoogleraar politieke wetenschappen Bart Maddens vraagt zich af waarom we de opkomstplicht bij verkiezingen laten bestaan als het parket afwezigen toch niet vervolgt. (dinsdag 9 oktober)

De beslissing van het Europees Parlement om een procedure te starten tegen Hongarije voor de "schending van de Europese waarden", stemt vroeger Europees Parlementslid Derk Jan Eppink erg kritisch: "Ze hebben in Straatsburg demonen doen ontwaken die zij niet beheersen. In feite bewerken zij daarmee het einde van de EU." (donderdag 13 september)

De ontgoocheling over de uitschakeling van Sennek in de halve finale van het Songfestival 2018 was groot. Sennek en "A matter of time" behaalden onvoldoende punten om zich in de top tien te plaatsen. Gingen de VRT en Sennek in de fout, vraagt Songfestivalwatcher Jonathan Hendrickx zich af? (woensdag 9 mei)

De militaire aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannnië op Syrië, in april, draaide niet om principes zoals democratie of mensenrechten, maar was een geostrategische zet in een falende belangenpolitiek, schrijft de jonge filosoof Othman El Hammouchi. (zaterdag 14 april)

Trudo Dejonghe is wielerfanaat en blij dat het WK wielrennen in 2021 naar Vlaanderen komt. Maar als sporteconoom heeft hij veel vragen over het vele belastinggeld dat gaat naar een multinational die zelf geen belastingen betaalt. (zondag 30 september)

"Forza Ninove opzijzetten in naam van het cordon sanitaire is een nobel streven, maar volstaat niet", schreef opiniemaker Luckas Vader Taelen na de verpletterende overwinning van de uiterst-rechtse partij in Ninove. "Het enige middel tegen populistische tafelspringers is een geloofwaardig alternatief bieden en tonen dat men de boodschap van de bevolking begrepen heeft en au sérieux neemt." (woensdag 17 oktober)

Meest gelezen