Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse beurzen herstellen zich na dramatische kerstavond, ook Nikkei dikt flink aan

Na de dramatische kerstavond hebben de Amerikaanse beurzen zich goed hersteld. De Dow Jones en S&P 500 klokten af op een stijging van bijna vijf procent, de technologiebeurs Nasdaq klom zelfs bijna zes procent. Ook de aandelenbeurs in Japan liet een stevig herstel zien. 

Het was de slechtste kerstavond ooit voor de Dow Jones, die twee dagen geleden bijna 3 procent verloor. Dat was vooral te wijten aan de kritiek die de Amerikaanse president Donald Trump uitte op de voorzitter van de Centrale Bank, Jerome Powell. Kritiek die vandaag meteen getemperd werd. De vrees bestond dat Trump Powell zou ontslaan, maar ook dat werd vandaag ontkend. En dat was meteen te zien aan de Amerikaanse beurzen, die vandaag een comeback gemaakt hebben.

De Dow Jones en de S&P 500 sloten vandaag af met een stijging van 4,9 procent, de technologiebeurs Nasdaq kreeg er 5,8 procent bij. In procenten gerekend was dat voor de drie beurzen de beste dag sinds maart 2009.

Lees verder onder de foto.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Winkelbedrijven profiteerden van sterke verkoopcijfers tijdens de feestdagen. Zo noteerden Walmart, Macy's, Nordstrom en Kohl's tot 10,3 procent in de plus. Amazon klom 9,5 procent. De webwinkel claimde nog nooit zo veel artikelen te hebben verkocht.

Ook de olieprijzen lieten uitzonderlijke bewegingen zien. Brentolie bereikte eerder op de dag nog voor het eerst in bijna anderhalf jaar minder dan 50 dollar, maar later veerde de prijs zeer sterk op. Brent werd ruim 9 procent duurder op 55,17 dollar per vat. Amerikaanse olie ging meer dan 10 procent omhoog tot 46,86 dollar.

De euro was 1,1350 dollar waard, tegen 1,1409 dollar bij het Europese slot maandag.

Ook stevig herstel voor Nikkei

Japanse beleggers trokken zich op aan de heropleving op Wall Street, waardoor ook de toonaangevende Nikkei-index een stevig herstel liet zien. 

Die dikte 3,9 procent aan en eindigde op 20.077,62 punten. Japanse oliebedrijven zaten in de lift na het uitzonderlijke herstel van de olieprijzen, die een dag eerder rond 10 procent stegen. Inpex kreeg er ruim 4 procent bij en Japan Petroleum Exploration steeg 6,1 procent. IT-bedrijf Cybozu maakte een koerssprong van 11,1 procent na een verhoging van de winstverwachting.

Op de andere beurzen in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen wat beperkter. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na de kerstdagen, noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent lager. In Sydney, waar de beurs dinsdag en woensdag ook gesloten was vanwege Kerstmis, eindigde de All Ordinaries met een winst van 1,9 procent. De beurs in Shanghai, die tijdens Kerstmis wel open was, daalde 0,1 procent en de Kospi in Seoul zakte 0,2 procent.

Meest gelezen