AFP or licensors

Vrees voor nieuwe tsunami in Indonesië: "Hevige regen mogelijk, bevolking moet wegblijven van kust"

Op de Indonesische eilanden Java en Sumatra blijft de ongerustheid voor een nieuwe tsunami groot. De overheid vraagt de bevolking opnieuw om weg te blijven van de kust. Bij de tsunami in Indonesië afgelopen weekend  kwamen tot nu 430 mensen om en zijn er nog steeds 159 vermisten. 

"Er is hevige regenval mogelijk in de gebieden rond de vulkaan Anak Krakatau", meldt het het Indonesische klimatologische en geofysische agentschap BMKG. "We vragen de mensen daarom om voorzichtig te blijven en de stranden en kustgebieden te vermijden in een straal van 500 meter tot 1 kilometer."

“De vrees voor een nieuwe tsunami is hoog”, zegt Daniel von Rège, landencoördinator van Artsen Zonder Grezen in “De Ochtend” op Radio 1.  "De bevolking zal ongerust blijven tot het agentschap zegt dat het opnieuw veilig is.”

AFP or licensors

"Opgevangen door lokale gemeenschap"

“Een paar duizend mensen worden opgevangen door de lokale gemeenschap, zoals bij familie of in moskeeën”, gaat von Rège verder. Het is volgens hem vooral belangrijk dat deze mensen in hygiënische omstandigheden worden opgevangen, zodat er zich geen ziektes zullen verspreiden.

Vooral de huizen aan de kust zijn verwoest, volgens von Rège, een paar honderden meter richting binnenland is de schade veel minder groot. “De hulpverlening loopt daarom goed. Er is ook voldoende voedsel en water. Maar mensen zullen vooral psychologische bijstand nodig hebben de komende tijd”, vertelt von Rège. “De lokale bevolking is zwaar getraumatiseerd door deze tsunami, de angst is enorm. Mensen willen niet in de buurt van het water komen.”

AFP or licensors

"Heropbouw huizen in heuvels"

Volgens von Rège zullen de mensen hun huizen niet meer willen heropbouwen in de langere  gebieden, eerder verder in de heuvels. “Maar hoelang deze situatie zal blijven duren is moeilijk te voorspellen”, klonk het nog.

De tsunami trof kustgebieden in de provincie Banten op Java en in de provincie Lampung op Sumatra. Reddingswerkers proberen ondanks de slechte weersomstandigheden de afgelegen gebieden in deze regio’s te bereiken. In totaal vielen er 1500 gewonden en zijn 21.000 mensen geëvacueerd naar hoger gelegen gebied.

AFP or licensors
Videospeler inladen...

Meest gelezen