Videospeler inladen...

Opnieuw Israëlische raketaanvallen op Syrië 

In Syrië hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen militaire doelwitten bestookt in de buurt van de hoofdstad Damascus. De Syrische luchtafweer heeft deze "vijandige doelwitten” neergehaald, dat heeft Sana gemeld, het door de Syrische staat gecontroleerde nieuwsagentschap. Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben deze Israëlische raketaanvallen twee burgervluchten bedreigd. Israël geeft geen commentaar. 

"In Damascus waren er zware explosies te horen, afkomstig van buiten de stad", zei een inwoner. In de omgeving van de militaire luchthaven in de gemeente Mezzeh, in het westen, zou er een ontploffing geweest zijn. Ook  in een gebied ten noordwesten van de hoofdstad waren er ontploffingen te horen.

Volgens de Syrische staatsmedia raakten drie Syrische soldaten gewond bij de aanvallen. Over de mogelijke schade is niets bekend. In het Libanese grensgebied met Syrië zeggen burgers dat ze het geluid van jachtvliegtuigen hebben gehoord. Ze vermoeden dat Israëlische vliegtuigen het Libanese luchtruim hebben gebruikt om aanvallen in buurland Syrië uit te voeren.

Rusland: “ Aanval heeft burgervluchten bedreigd”

"Het is evident dat het om een grove schending van de soevereiniteit van Syrië gaat", zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling. Het ministerie is "uiterst bezorgd" door deze luchtaanvallen.
Volgens het  ministerie hebben de Israëlische raketaanvallen in Syrië twee burgervluchten bedreigd.

Het is evident dat het om een grove schending van de soevereiniteit van Syrië gaat

Russische ministerie van Defensie

De aanval "deed zich voor op het moment dat twee lijnvliegtuigen op het punt stonden op de luchthavens van Beiroet (Libanon) en Damascus (Syrië) te landen", zei de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov. Het ministerie zei ook dat de Syrische luchtafweer 14 van de 16 Israëlische raketten heeft vernietigd. De raketten waren gericht tegen wapendepots in Damascus.

Israël: "We doen geen uitspraken"

"We doen geen uitspraken over buitenlandse berichten", zei een Israëlische legerwoordvoerder in Tel Aviv. Maar in de Israëlische kuststad Hadera, tussen Haifa en Tel Aviv, zeggen bewoners dat ze explosies hebben gehoord. Een legerwoordvoerder zei nog dat de "Israëlische luchtafweer ingezet is tegen een raket afgevuurd vanuit Syrië". 

 Israëlische luchtafweer werd ingezet tegen een raket afgevuurd vanuit Syrië

Israëlische legerwoordvoerder

Israël tegen aanwezigheid Iran

Israël heeft al meermaals verklaard dat het geen duurzame Iraanse militaire aanwezigheid duldt in Syrië. Iran is naast Rusland de belangrijkste bondgenoot van de regering van de Syrische machthebber Bashar al-Assad. Iran steunt Syrië in de burgeroorlog, die ondertussen al zeven jaar aan de gang is.

Luchtruim boven Damascus, foto vrijgegeven door Sana

Meest gelezen