Davy, een bewoner van de Bernadettewijk in Gent: "Hoop voor 2019 dat mijn nieuwe sociale woning 'vree' in orde is" 

Achter grote maatschappelijke verhalen schuilen altijd gewone mensen, zo ook in 2018. Mensen die met beide voeten op de grond deel uitmaken van een brandende actualiteit, zonder dat ze er zelf hebben om gevraagd. Deze week zoeken we een aantal van die mensen op en kijken we samen met hen terug op 2018 en blikken we vooruit op 2019: wat is hun wens voor 2019? Vandaag: Davy Steenbeke, een van de bewoners wiens huis in de Bernadettewijk in Gent in zeer slechte staat verkeerde. 

"Een beetje de hel", zo omschrijft Davy Steenbeke (48) het voorbije jaar. Davy huurt een huis in de Bernadettewijk, de wijk die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vanuit het niets de Gentse kiescampagne ging overheersen. 

Het verkiezingsprogramma "Iedereen kiest" bracht toen aan het licht hoe de socialewoningmaatschapppij WoninGent jarenlang huizen verhuurde die in erbarmelijke staat verkeerden. Enkele bewoners, onder wie ook Davy, getuigden daarin over de slechte staat van hun woningen en over het gevoel aan hun lot te zijn overgelaten. 

“Ieder jaar sta ik hier met de verfborstels, maar de schimmel blijft er door komen”, vertelde Davy op zijn beurt voor de camera. Davy, die zelf jarenlang dakwerker was, ontdekte dit jaar dat zijn dakstructuur rot is. De steunbalken waren vochtig en broos geworden waardoor het materiaal loskwam. “Levensgevaarlijk”, zegt hij zelf. Ook Davy had deze gebreken al meermaals gemeld aan WoninGent, maar deze kregen "geen prioriteit" als antwoord. 

Videospeler inladen...

De dag na de uitzending kreeg Davy al bezoek van de top van WoninGent.  "Ze vertelden me dat de klachten die ik maanden geleden had ingediend, nooit tot bij hen waren gekomen. Ze waren blijkbaar ergens blijven liggen. Maar nu hebben ze die rotte balken met hun eigen ogen gezien." De socialewoningmaatschappij besliste de huizen van alle bewoners grondig te controleren. Er werden ook bij verschillende huizen, waaronder die van Davy, werken uitgevoerd. 

“Het is onvoorstelbaar dat u hier blijft wonen", was hun reactie. Ze raadden Davy aan zo snel mogelijk weg te gaan, en beklemtoonden dat het goed is dat zijn kinderen niet boven, onder het dak, slapen. Davy kreeg de belofte dat hij snel een nieuw huis zou krijgen. Al begrijpt hij dit allemaal niet zo goed. “Ik heb dit probleem al maanden geleden aangekaart. Toen was er niets mogelijk en nu kan alles plots worden opgelost?” 

Intussen kreeg Davy een nieuw huis toegewezen en het valt volgens hem goed mee. Eind december trekt hij er in. Wat hij voor 2019 hoopt? "Dat mijn huis vree goed in orde komt en dat ze regelmatig komen kijken." (zie video onderaan)

Het Gentse stadsbestuur heeft eind november alvast voorgesteld om 90 miljoen euro in het woonbeleid te investeren, en dat meer bepaald in het onderhoud, de renovatie en de nieuwbouw van sociale woningen.

Videospeler inladen...

Op donderdag 27 september kunt u kijken naar het Jaaroverzicht, om 20.30 uur op Eén.

Meest gelezen