Videospeler inladen...

Trump brengt verrassingsbezoek aan troepen in Irak: "Geen plannen om troepen terug te trekken uit Irak"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft samen met zijn vrouw Melania een verrassingsbezoek gebracht aan de Amerikaanse troepen in Irak. Zijn bezoek komt een week nadat hij aangekondigd had zijn troepen uit Syrië terug te trekken. "Maar we hebben geen plannen om de troepen uit Irak terug te trekken", zei hij.

De afgelopen jaren is het de gewoonte dat de Amerikaanse presidenten - meestal rond Kerstmis - een bezoek brengen aan hun troepen in het Midden-Oosten. De Amerikaanse president Donald Trump deed dat tot nu toe niet, iets waar hij al kritiek mee geoogst had. 

Maar nauwelijks een week na zijn aankondiging om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken, heeft hij samen met zijn vrouw Melania een verrassingsbezoek gebracht aan de troepen in Irak. Drie uur lang hebben ze samen met de militairen kerst gevierd. Het is de eerste keer dat president Trump een conflictgebied heeft bezocht.

Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, tweette: "De president en de first lady zijn naar Irak gereisd, laat op kerstnacht om onze troepen te bezoeken om hen te danken voor hun dienst, hun succes, hun opoffering en om hen een vrolijk kerstfeest te wensen." Ook president Trump heeft intussen al getweet.

(Lees voort onder de tweets.)

"Geen plannen om troepen terug te trekken uit Irak"

De president zei ook nog dat hij "geen plannen had om zijn troepen terug te trekken uit Irak". Hij verdedigde wel zijn beslissing om de troepen uit Syrië terug te trekken. "Ik denk dat veel mensen zullen bijdraaien naar mijn denkwijze. Het is tijd dat we ons hoofd gebruiken." Om te vervolgen: "Ik heb vanaf het begin duidelijk gemaakt dat onze missie in Syrië er was om de militaire bolwerken van IS te verslaan. Acht jaar geleden zijn we ernaartoe getrokken voor drie maanden en we zijn nooit meer weggegaan. Nu doen we het goed en gaan we het afmaken."

Trump maakt tussenlanding in Ramstein

Op de terugvlucht heeft VS-president Donald Trump een tussenstop gemaakt op de vliegbasis Ramstein in Duitsland. Zijn Air Force One landde vannacht op de basis van de Amerikaanse luchtmacht in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, zegt het Witte Huis. Trump wou ook in Ramstein Amerikaanse soldaten ontmoeten.

Meest gelezen