Vlaanderen bouwt residentiële drugopvang in de Kempen uit

Er komt een opvangcentrum voor drugverslaafden in de Kempen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt daarvoor bijna 1,5 miljoen euro uit. Het opvangcentrum is nodig, want drugverslaafden uit de Kempen konden tot nu niet in hun eigen regio terecht voor residentiële opvang. 

Het opvangcentrum zal worden ondergebracht in boerderij De Stolp, in Geel. De boerderij zal daarvoor grondig gerenoveerd worden. Er zal plaats zijn voor 15 mensen met een zware verslaving. Zij zullen er 6 weken tot 3 maanden kunnen verblijven.

Mensen zullen er terecht kunnen voor ofwel een specifiek ontwenningstraject ofwel voor een behandeling. De behandelingsmodule richt zich tot mensen met een beperking in cognitieve vaardigheden, denk aan psychoses of hersenschade door overvloedig druggebruik.

"De uitbouw van een residentiële drughulpverlening is belangrijk voor de verslavingszorg in onze regio", zegt Eric Nysmans, directeur Welzijnszorg Kempen. "Een blinde vlek wordt weggewerkt."

"Het is alom bekend dat het geestelijke gezondheidsaanbod in deze regio beperkt is in vergelijking met de rest van Vlaanderen", aldus bevoegd minister Vandeurzen. "Het feit dat we een doelgroep kunnen helpen die vaak door de mazen van het net glipt en waarrond de expertise en knowhow in de sector eerder beperkt is, maakt dit dossier nog unieker."

Het centrum in Geel start in de loop van 2019, vanaf 2020 zal het volledig operationeel zijn. 

Meest gelezen