Rechter verplicht ons land om kinderen van IS-vrouwen vanuit Syrisch vluchtelingenkamp naar België te halen

België moet de zes minderjarige kinderen van twee Belgische IS-vrouwen in een Syrisch vluchtelingenkamp terughalen naar ons land. Dat heeft de rechter in kortgeding beslist. Ook de moeders moeten meereizen, want "minderjarige kinderen van hun ouders scheiden, is in strijd met de kinder- en mensenrechten". De Belgische staat gaat wellicht in beroep, zo verneemt VRT NWS uit goede bron. 

De twee Belgische vrouwen van IS-strijders zitten momenteel vast in een Koerdisch vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. 

Ze verblijven er samen met hun zes kinderen, tussen de nul en de zes jaar oud. De moeders reisden vijf jaar geleden af naar het conflictgebied, in navolging van hun (intussen overleden) mannen. VRT NWS-journalist Rudi Vranckx kon de vrouwen uit Borgerhout daar in maart nog spreken. 

Toen al gaven ze te kennen dat ze graag willen dat hun kinderen naar ons land kunnen terugkeren, omdat ze naar eigen zeggen moeten leven in erbarmelijke omstandigheden: met een gebrek aan water, voedsel, medicatie en in snikhete temperaturen. 

Bekijk hier de reportage die Rudi Vranckx in maart van dit jaar maakte over de vrouwen.

Videospeler inladen...

Volgens de moeders moet België ervoor zorgen dat zij en hun kinderen kunnen terugkeren en blijft ons land in gebreke, aangezien België geen stappen onderneemt. Ze startten een rechtszaak, aanvankelijk zonder veel succes. Zowel in eerste aanleg als in beroep was de rechtbank duidelijk: België moet de kinderen níét terughalen. 

Onderzoek

Maar in oktober van dit jaar trok Gerrit Loots, professor Psychologie aan de VUB en kindertherapeut, naar twee vluchtelingenkampen in Syrië om er vijftien kinderen te onderzoeken, onder wie ook de zes kinderen over wie het hier gaat. Ook Child Focus-directeur Heidi De Pauw en VRT NWS-journalist Rudi Vranckx gingen mee. De conclusie van Loots? "Dit zijn kinderen zoals alle andere. Het is waanzin om te denken dat dit moordmachines zouden worden."

Bekijk hier de reportage die Vranckx maakte, toen hij samen met Loots en De Pauw naar de vluchtelingenkampen trok. 

Videospeler inladen...

De moeders startten een nieuwe rechtszaak, onder meer omdat er nu ook het onderzoeksrapport van Loots is. En dat heeft wel het een en ander veranderd, zo oordeelt de rechter nu in kortgeding. "Nu zijn er bewijzen dat de moeders en hun kinderen in een noodsituatie zitten", zegt persrechter Anouk Devenyns aan VRT NWS. Volgens de rechter moet de Belgische staat "alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen" nemen om de zes kinderen naar ons land te laten overbrengen. 

Minderjarige kinderen scheiden van hun ouders is in strijd met de kinder- en mensenrechten

Bovendien moeten ook de moeders meekomen, zo oordeelt de rechter. "België heeft altijd gezegd dat enkel de kinderen eventueel overgebracht kunnen worden, maar dat is in strijd met de kinder- en de mensenrechten", zegt Devenyns. "Minderjarige kinderen mag je niet scheiden van de ouders."

Reis beveiligd

De rechter geeft ook enkele concrete stappen mee die de Belgische staat moet ondernemen. Zo moet ons land diplomatieke contacten leggen, afspraken maken met de plaatselijke autoriteiten en de nodige administratieve, identiteits- en reisdocumenten geven aan de kinderen en de moeders. De reis van de moeders moet ook worden beveiligd, aangezien de moeders in ons land zijn veroordeeld. Politie en veiligheidsdiensten moeten erover waken dat ze niet kunnen vluchten.

België moet snel actie ondernemen, want veertig dagen na de betekening van de beslissing moet alles rond zijn, zo oordeelt de rechter. Zo niet volgt er een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging per kind. Het bedrag is wel begrensd tot 1 miljoen euro. 

De Belgische staat kan nog in beroep gaan. En dat zal wellicht ook gebeuren, zo verneemt VRT NWS uit goede bron. De situatie wordt momenteel geanalyseerd. 

In november liep op Canvas de reeks "Voor de zonden van de vaders" over de kinderen van IS-strijders. U kunt alles herlezen en -bekijken in ons dossier

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen